Brusselse Grote Markt rolt Bloementapijt uit

Tapijt n Na maanden van voorbereidingen is donderdagmorgen 16 augustus de laatste hand gelegd aan het 21ste Bloementapijt op de Brusselse Grote Markt, met als thema 'De Mexicaanse cultuurparel Guanajuato'. Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Grote Markt als Unesco-Werelderfgoedsite was er tevens een aanvullende tentoonstelling met kleinere bloementapijtjes op het Brusselse Beursplein.

'"Voor het eerst in zijn geschiedenis kleurde het Bloementapijt Latijns-merikaans met Guanajuato, culturele trots van Mexico als het centrale thema", zei woordvoerder Karel Goethals. "Deze kleurrijke Centraal-Mexicaanse regio kent net als Brussel een lange traditie met het leggen van tapijten. Het ontwerp van het tapijt is van de hand van de jonge grafische ontwerpster Roo Ana Rosa Aguilar Aguado uit Uriangato. Typerend zijn de symbolen, natuurelementen en motieven uit de traditionele cultuur van Guanajuato. Vanwege de vele details was dit het meest complexe ontwerp sinds het eerste Bloementapijt in 1971."

"De vaste vrijwilligers van de Belgische sierteelt- en groenfederatie AVBS kregen voor de gelegenheid versterking van Mexicaanse en buitenlandse tapijtleggers. In minder dan acht uur tijd legden ze de gigantische bloemenpuzzel van 75 bij 24 meter, met een totaaloppervlak van ruim 1800 m2. Naast de bekende Belgische begonia's uit de Gentse regio werden ook dahlia's, gras en boomschors verwerkt. In totaal werden meer dan 500.000 bloemen gebruikt."

Precies twintig jaar geleden werd de Brusselse Grote Markt erkend als Unesco-Werelderfgoedsite. Om dat te vieren nodigden de organisatoren van het Bloementapijt de Comisión Gestora Internacional de Alfombristas de Arte Efímero uit voor een florale tentoonstelling op het Beursplein, getiteld Unesco-monumenten in Bloemen.