Afbeelding
Foto: Wilma van Velzen

Nederlandse Dahlia Vereniging viert haar honderdjarig bestaan

Jubileum n De Nederlandse Dahlia Vereniging (NDV) heeft een bloemrijk verleden. Vanuit het achtkoppige bestuur, werden door voorzitter Jos Eijking en bestuursleden Jan Geerlings en Art Vogel een aantal bijzondere aspecten belicht.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Natuurlijk begin je dan bij het begin waarbij Eijking weet te vertellen dat de NDV in 1918 is opgericht door John Dix en Hendrik Hornsveld. "Door de toenemende belangstelling voor het product dahlia vonden zij het wenselijk de belangen van dahliakwekers en liefhebbers te behartigen met de oprichting van de NDV. De doelstelling was de dahlia op een hoger peil te brengen en meer in de belangstelling te krijgen, met het houden van tentoonstellingen en keuringen. Bijzonder is dat deze doelstelling 100 jaar verder nog steeds actueel is."

Groentetuin

Waren het in het begin vooral kwekers die lid waren van de NDV, weldra traden ook steeds meer liefhebbers toe. "Veel mensen hadden vroeger een groentetuin waarop ook wel dahlia's stonden. De prachtige kleuren en vormen die variëren van een decoratieve of semi-cactus dahlia tot een pompon spreken aan en daarnaast zijn dahlia's vrij gemakkelijk met zaad te kruisen. Bovendien zijn de genetische mogelijkheden van dahlia's nagenoeg onuitputtelijk. Bijzonder is dat de dahlia juist in het jubileumjaar weer volop in de belangstelling staat. Er zijn betere soorten en de waardering voor dahlia als snijbloem neem toe. De professionele Nederlandse teelt omvat zo'n 400 hectare, waarvan 350 hectare in de Bollenstreek. Jaarlijks worden 64 miljoen dahliaknollen geproduceerd voor de export naar Frankrijk, Duitsland en Engeland."

Liefhebberij

In de naoorlogse periode telde de NDV meer dan 500 leden. Anno 2018 zijn het er ruim 100, maar Eijking schat dat het aantal leden vele malen hoger is omdat naast de aangesloten kwekers, amateurs, veredelaars en handelaren de meer dan twintig aangesloten dahliaverenigingen indirect ook meetellen. "Hieronder bevinden zich eveneens de 63-jarige vereniging Ons Genot in Utrecht en 70-jarige dahliavereniging De Hanzestad Kampen. Het merendeel van de dahliakwekers is tevens aangesloten bij de KAVB, de branchevereniging van de bloembollensector. Deze behartigt de belangen van de kwekers en veredelaars op een ander niveau dan de NDV doet."

Jubileumtentoonstelling

De NDV is nog steeds een actieve vereniging die jaarlijks het NK Dahlia Kweken organiseert naast andere activiteiten. Tevens verzorgt de NDV de uitgifte van het kwartaalblad Dahlia Varia. "Ons honderdjarig jubileum vieren we met een bijzondere jubileumtentoonstelling die plaatsvindt bij tuincentrum Global Garden (Hillegommerdijk 554 in Zwaanshoek) op 7, 8 en 9 september. Deze vindt plaats onder het thema Dahlias World Wide. Daarmee haken we in op de herkomst van de dahlia, in Mexico en dat deze overal in de wereld zijn weg vond. Zo'n twintig dahliaverenigingen presenteren zich tijdens de jubileumshow binnen het thema op spectaculaire wijze onder aanvoering van arrangeur Tineke Geerlings. Om alle aandacht op de jubileumshow te vestigen heeft het bestuur besloten het NK Dahlia Kweken en de traditionele vazenkeuring voor één keer achterwege te laten. Toch laat men het competitie element niet helemaal los en heeft ieder NDV-lid bij de Algemene Leden Vergadering in februari 3 tot 5 knollen gehad om deze in de eigen tuin of omgeving op te kweken voor de competitie 'wie kweekt de grootste bloem'. Volgens Eijking de droom van menig NDV-lid. De jubileumshow wordt door een prominent geopend en er wordt een dahlia gedoopt, dat maakt het extra feestelijk.