Afbeelding
Foto: PR

Brusselse Bloementapijt brengt Mexicaanse cultuurparel

tapijt n Voor het eerst in zijn geschiedenis kleurt het Bloementapijt op de Brusselse Grote Markt Latijns-Amerikaans. Het staat deze zomer helemaal in het teken van Guanajuato, een Mexicaanse regio met een bijzonder rijke cultuur, geschiedenis en bloementraditie.

Ter ere van de twintigste verjaardag van de Grote Markt als Unesco-Werelderfgoedsite krijgen bezoekers er dit jaar bovendien nog een uitzonderlijke florale tentoonstelling aan het Beursplein bovenop. Meer dan 500.000 bloemen op 'het mooiste plein ter wereld' roepen de Belgische Begoniatelers en organisatoren met trots. Het Brusselse Bloementapijt, dat dit jaar te bewonderen is van 16 tot en met 19 augustus, trekt elke twee jaar tienduizenden kijklustigen uit binnen- en buitenland naar de hoofdstad van Europa. Dat zal deze keer niet anders zijn. Want met de keuze van de organisatoren voor 'Guanajuato, culturele trots van Mexico' als centraal thema belooft het opnieuw een geweldige editie te worden die bovendien twee van 's werelds belangrijkste florale tradities samenbrengt.

De kleurrijke Centraal-Mexicaanse staat Guanajuato kent immers net als Brussel een lange traditie met het leggen van tapijten. Het jaarlijkse hoogtepunt is er La Octava Noche in de zuidelijke stad Uriangato. Daar versieren de bewoners kilometers straten met tapijtjes van gekleurd zaagsel ter nagedachtenis van hun patroonheilige, de aartsengel Sint-Michiel, die ze dus gemeen hebben met de stad Brussel. Uriangato organiseerde ook al twee internationale bijeenkomsten van bloementapijtkunstenaars. En Guanajuato is daarnaast ook een regio met cultuurschatten. Kortom, inspiratie te over dus voor het eerste Latijns-Amerikaanse tapijt op Brusselse bodem.

Het originele ontwerp van het tapijt is van de hand van de jonge grafische ontwerpster Ana Rosa Aguilar Aguado uit Uriangato. Zij verwerkte tal van typische symbolen, natuurelementen en motieven uit de traditionele cultuur van Guanajuato tot een harmonieus geheel in de kenmerkende roodbruine kleuren van de streek. Vervolgens vertaalde Mark Schautteet, de vaste ontwerper van het Brusselse Bloementapijt, haar design naar een floraal ontwerp op reƫle grootte. Door de vele details is dit het meest complexe ontwerp sinds het allereerste Bloementapijt in 1971. De opbouw ervan belooft dan ook meer dan ooit een huzarenstukje te worden, want in minder dan acht uur tijd zullen zo'n honderd vrijwilligers de gigantische bloemenpuzzel van 75 op 24 meter in elkaar leggen. Goed voor een oppervlakte van ruim 1800 vierkante meter, met naast de bekende Belgische begonia's uit de streek van Gent ook dahlia's, gras en boomschors. Voor de gelegenheid krijgen de vaste vrijwilligers van de Vlaamse sierteelt- en groenfederatie AVBS versterking van Mexicaanse en buitenlandse tapijtleggers.

Bezoekers kunnen dit uitzonderlijke tapijt ontdekken van donderdag 16 tot en met zondag 19 augustus. Vanop het balkon van het Brusselse Stadhuis hebben ze er een prachtig overzicht over. Dit jaar is er ook een unieke florale tentoonstelling te zien voor het Brusselse Beursgebouw onder de titel 'Monuments of Unesco in Flowers'. Verschillende buitenlandse delegaties zullen hier elk een bloementapijtje van een Unesco-monument aanleggen. En kinderen verzorgen een floraal tapijt voor het Brusselse stadhuis. Kortom, deze zomer staat Brussel volledig in de bloemen.