Afbeelding
Foto: Wilma van Velzen

Eline Verschoor schrijft spannend boek over de bloemenveiling


Onder de titel 'Ik geef je een roosje, het gerucht van de kluizenaar in het blauwe trappenhuis' heeft Eline Verschoor in eigen beheer een boek geschreven over het veilingleven vanaf de jaren zeventig. Het is geen droge opsomming van feiten, maar een spannend verhaal met veel herkenning in de vorm van een misdaadroman met zowel een fictieve als non-fictieve insteek.


DOOR WILMA VAN VELZEN

Voor iedereen die ook maar iets met de bloemenveiling te maken heeft of wat meer van het veilingleven wil weten is het boek van Eline Verschoor een regelrechte aanrader. Eline is in 1989 bij de bloemenveiling in Aalsmeer in dienst gekomen. Door de jaren heen werkte ze op meerdere locaties, maakte de fusies mee, overleefde meerdere reorganisaties en is sinds vorig jaar order en risicoadviseur bij Royal FloraHolland locatie Naaldwijk.

Reorganisaties

"Na bijna dertig jaar is de bloemenveiling een deel van mijn leven geworden" vertelt Eline. "Ik ben altijd actief geweest op het gebied van kwaliteit en werkte intensief samen met keurmeesters. Door de reorganisaties belandde ik in 2014 op de lijst van potentieel boventallig, maar had ik het geluk naar een andere functie te kunnen overstappen. Toen in de zomer van 2016 de geschiedenis zich herhaalde ben ik gaan nadenken en heb ik alles op een rijtje gezet. Ik heb veel moois bij de veiling meegemaakt. Vaak dacht ik, was dat nu in de jaren negentig of in 2000. En wat vonden we in die tijd belangrijk. Ik besloot hier iets mee te doen en al die ervaringen op te schrijven. Geen droge opsomming van feiten, maar in verhaalvorm."

Een lijk

Anderhalf jaar duurde het voordat Eline's boek gereed was. "Het is zeker geen zuur boek vol frustraties geworden, maar een spannend verhaal waarin Evert de hoofdrol vertolkt.

Ik geef je een roosje

Evert maakt van alles mee en zowel privé als zijn veilingleven worden kleurrijk beschreven. Vele rollen komen aan bod, van een rozenkweker in Aalsmeer tot de keurmeesters in de veiling. Maar ook hoe Aalsmeer er uitzag in de zeventiger jaren en een dagje varen op de Westeinderplassen nog een echt uitstapje was. En een kweker die alles kwijt was geraakt en in de bloemenveiling een onderkomen vond en een lijk dat er ooit gevonden werd door een chauffeur zijn echte feiten die in het boek een fictieve invulling kregen."

Eerste seringen

Veel veranderingen zijn er ook en zo herinnert Eline zich nog goed dat het veilen van de eerste seringen van het seizoen altijd een groot feest was. "Dat is al jaren niet meer, maar er zijn ook zoveel producten bijgekomen. Of neem de kettingbanen en praatpalen die zijn verdwenen. Zelfs de kwekers zijn veranderd en presenteren zich vandaag de dag als moderne ondernemers die heel goed weten hoe wereldhandel in elkaar steekt.

Veilingmens

En natuurlijk de digitalisering die het vriendelijke veilingleven een zakelijker karakter heeft gegeven. Misschien een tikje weemoedig, echter de bedrijvigheid in de veiling is gebleven en alle producten vind ik nog steeds ontzettend mooi. Maar wat wil je, ik ben nu eenmaal een veilingmens in hart en nieren en met passie heb ik veel ervaringen in het boek beschreven."

Eigen beheer

Eline's boek is dan ook beslist niet saai en geeft tegelijkertijd een inkijkje in het veilingleven en de geschiedenis van Royal FloraHolland. Het boek heeft Eline uitgegeven in eigen beheer waardoor het alleen voor 15 euro te bestellen is via www.kirjaboek.nl De levertijd is ongeveer een week.

Afbeelding