De bezoekers kwamen van heinde en verre.
De bezoekers kwamen van heinde en verre. Foto:

De FlowerTrials staat echt als een huis

Huis n FlowerTrials heeft voor de 15e keer bewezen hét pot- en perkplanten evenement te zijn en mocht rekenen op een maximum aantal deelnemers en een groot aantal bezoekers. Week 24 is FlowerTrialsweek, daar kan niemand meer omheen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

FlowerTrials zorgde voor een kettingreactie aan evenementen. Kwekers, handelaren en kopers uit de internationale sierteeltwereld kregen waarvoor ze kwamen. Alle 60 deelnemende veredelaars hadden groots uitgepakt. op 32 locaties in drie verschillende regio's: het Westland en Aalsmeer in Nederland en Rheinland Westfalen in Duitsland. "FlowerTrials ging veel verder dan het tonen van de allermooiste en nieuwste producten uit het pot- en perkplanten assortiment" onderstreept Sally van der Horst vanuit de organisatie. "Ook een veelheid aan toepassingen, trends en retailconcepten maakten deel uit van het aanbod van de veredelaars."

Bijna 7300 bezoekers

De eerste cijfers laten zien dat er bijna 7300 geregistreerde bezoekers werden genoteerd, wat ten opzichte van vorig jaar een toename is van 2,3%. Zij waren afkomstig uit meer verschillende landen, 70 ten opzichte van 67 landen vorig jaar. "Opmerkelijk was een sterke toename belangstellenden uit Zuid Europa. Italië spande daarbij de kroon met 34% meer bezoekers. Een mogelijke oorzaak zou de aanwezigheid van Gruppo Padana kunnen zijn die voor het eerst deelnam aan de FlowerTrials. Maar ook de bezoekersaantallen uit Spanje en Frankrijk waren in opmars. Eenzelfde beeld lieten de Oost Europese landen zien, waaronder Polen, Rusland, Tsjechië, Slowakije en Oekraïne."

Grootste groeier

Dalers waren er ook, zoals Turkije en Iran, waarbij rekening moet worden gehouden met de Ramadan en het Suikerfeest die in week 24 vielen. Colombianen waren er eveneens minder dan vorig jaar. "De grootste groeier is China. Want werden in 2009 nog slechts 18 Chinese bezoekers geteld, dan zijn dat er inmiddels 140. Er zit volop beweging in FlowerTrials. Bijzonder was eveneens het enthousiasme van de deelnemers die belangstellenden zelfs onthaalden met lunches en andere versnaperingen. Vooral internationale gasten waren zeer verrast dat dit alles gratis was."

Bezoekersgroepen

Qua bezoekersgroepen was de groep kwekers met 37% het beste vertegenwoordigd. Inkopers en exporteurs waren goed voor 21%. Veredelaars deden 12% en 6% was afkomstig vanuit de retail. De resterende 24% betrof overige vakgenoten. "Van de drie regio's werden de regio's Westland en Aalsmeer het drukst bezocht. In veertien jaar FlowerTrials werden woensdag 13 juni alle bezoekersrecords gebroken. Dit was een topdag."

Evaluaties

"De reacties die we tot nu toe hebben gehoord zijn allemaal positief. We hebben nog geen wanklank genoteerd. De vernieuwde website bood de benodigde informatie en waardering was er voor de sterk verbeterde routeplanner. Deze deed zijn werk goed. Er was ontzettend veel moois te zien en informatie werd veelvuldig uitgewisseld. In de najaarsvergadering van de FlowerTrials Foundation zullen alle ervaringen ongetwijfeld nog eens langskomen in de evaluaties."

Pinksteren

FlowerTrials is een ongeëvenaarde succesformule en staat als een huis. Ook in 2019 is week 24 hiervoor gereserveerd en is deze van dinsdag 11 juni tot en met vrijdag 14 juni, direct na Pinksteren. "De opbouw zal dan op Tweede Pinksterdag moeten plaatsvinden, maar enkele jaren geleden was dit ook geen enkel probleem. Dus op naar de 16e FlowerTrials, hét pot- en perkplanten evenement where plants meet people! Kijk voor meer informatie en een terugblik op www.flowertrials.com"

Afbeelding
Afbeelding