Roselily Mary's Romance.
Roselily Mary's Romance. Foto: wILMA VAN vELZEN

n Unieke dubbele lelie vertegenwoordigt nieuwe lelielijn

Roselily verovert wereld

De fraaie stuifmeelloze Roselily's die veredelt worden door De Loof Lily veroveren zo langzamerhand de hele wereld. Steeds meer consumenten ontdekken deze unieke dubbele lelie die een hele nieuwe lelielijn vertegenwoordigt.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Vanuit het leliecollectief Roselily, waarin wordt deelgenomen door veredelaar De Looff Lily Innovation, een vaste groep contractkwekers en twee exporteurs (Zabo Plant en Van den Bos Flowerbulbs), vinden de Roselily's wereldwijd hun weg. Ook de bloementeelt is exclusief, waarbij Van Schie zich richt op de teelt van pot-Roselily's en Moerman Lilium de teelt van de snij-Roselily's voor zijn rekening neemt.


Trots

Met trots stelt Tonny De Looff dat in de afgelopen dertig jaar meer dan 40 soorten Roselily's in de kleurvariaties wit, roze en rood bij De Looff Lily Innovation zijn ontwikkeld die met succes in de markt zijn gezet. Samen met zijn broers Martin en Johan is hij hier vanaf de beginjaren negentig dagelijks mee bezig. "Maar er zit nog meer in de pijplijn, want de nieuwe kruisingen zijn veelbelovend. Deze soorten worden steeds mooier en beter. Een uitdaging is het de knoppen nog wat groter te krijgen en wat meer lengte in de Roselily's te brengen voor de Aziatische markt. Omdat de Roselily een dubbelbloemige Oriëntal lelie is met een wat kleinere bloemvorm heeft hij veel weg van een roos. Vandaar ook de productnaam Roselily. Dat hij stuifmeelloos is en wat kleiner van formaat maakt Roselily tot een gewilde boeketbloem, zowel in monobossen als gemengd en in bruidsboeketten."

Europese markt

Ook Willem-Jan van Graas (Van den Bos Flowerbulbs) is lovend over Roselily. "We produceren wat de markt vraagt en exporteren bollen naar meer dan 25 landen wereldwijd. Een groot potentieel hebben we op de Aziatische markt. Omdat in veel rozen de geur is weggekruist heeft Roselily hier met zijn zachte geur een streepje voor. Dat komt goed uit, want in veel tempeltjes in bijvoorbeeld Taiwan is vanwege de smog het gebruik van wierook aan banden gelegd. Omdat geur belangrijk is voor het reinigen van de lucht in deze tempeltjes worden Lelies en in dit geval ook Roselily's gezien als alternatief. Bovendien is Roselily een prachtig ras dat voor de Europese markt ook nog eens een vroege broei kent. Ook dit is een pré. Als ik met mijn bollenbril hiernaar kijk dan denk ik dat Roselily de concurrentie met Gerbera en Roos zeker aankan. Niet alleen in de bollen, maar ook in de bloementeelt hoort Roselily er echt bij."

Pauselijk balkon

Dat Roselily's in 2017 wereldwijd met Pasen waren te zien was mede te danken aan Paul Deckers, die voor het decoreren van het pauselijke balkon en in de arrangementen op het St. Pietersplein koos voor een combinatie van Roselily's met Rosa Avalanche. Een leuke promotie bood ook de doop van de wit-roze Roselily 'Mary's Roselily' door bruidsmodekoningin Mary Borsato, afgelopen mei in Keukenhof bij de opening van de Lelieshow. Tijdens de Dutch Lily Days konden de Roselily's eveneens worden bewonderd.

Roselily Tonny De Looff en Willem-Jan van Graas