Afbeelding
Foto:

Kwekerij de Amstel viert vijftig jarig bestaan

Jubileum n Dit jaar viert Kwekerij De Amstel in De Kwakel zijn halve eeuwfeest. Directeur Huub van Diemen zoekt niet de schijnwerpers, maar wil met De Bloemenkrant best even kort terugzien op vijftig roerige jaren. "Altijd hard gewerkt en het is fijn dat mijn familieleden de zaak voortzetten."


DOOR LENI PAUL

Van Diemen, deze maand zijn 74e verjaardag vierend, begon zijn bedrijf in 1968, zegt hij ons in zijn kantoor aan de Hoofdweg in Kudelstaart. "Ik begon in Nieuwveen, kweekte toen gladiolen, irissen en freesia. Daarna ging ik in de rozen. In 1985 begon ik met de Ficus. Die maakt nu nog steeds deel uit van ons sortiment en het is uitgegroeid tot een ruime keuze aan tropische planten op twee locaties, zowel hier als in Nieuwveen."

Trips Palmi

Je werd bekend als Huub van de Ficus. "Dat klopt. We hadden Ficussen in allerlei soorten en maten. We importeerden toen uit de Verenigde Staten. We hadden in de buurt van Miami ook zelf een kwekerij." Tot je in 1992 alle TV-stations in Nederland haalde omdat er in je materiaal de Trips Palmi werd ontdekt en je gehele voorraad planten moest worden vernietigd. Je zorgde er voor dat ambtenaren van de Plantenziektekundige Dienst niet meer het bedrijf in kwamen. Het werd een rel in de groenwereld. Van Diemen, duidelijk nog geëmotioneerd als we deze onfortuinlijke incidenten aanhalen :"De boel moest worden gesloten. Trips Palmi kwam met de Thaïse orchideeën ons land binnen en tot de dag van vandaag is Trips Palmi nog niet uitgeroeid. Ons bedrijf moest worden geruimd en dat was echt voor ons een nederlaag, dat heeft me toen veel gedaan. Maar (brede lach), ik ben er weer bovenop gekomen."

Dagelijks 'op de klok'

Van Diemen zegt dat hij nog bijna elke dag "graag op de klok zit". Naast mijn zwager Hans Wegbrans zijn mijn drie kinderen Wim, Huub en Wendy eveneens in het bedrijf opgenomen." U staat bekend als een zeer sociaal mens, die graag iets doet voor de minder bedeelde medemens. Behalve dat u graag collega's/tuinbouwers adviseert en ze desgevraagd op financieel gebied bijstaat, waarbij stevige gesprekken met bekende banken niet uit de weg worden gegaan, onthaalt u vrijwel jaarlijks iedere zomer uw uitgebreide familie, Rode Kruisgroep ,ouderen en relaties uit de groensector op een schitterende partyboot. U vaart daarmee vanuit Nieuwveen naar Amsterdam en onthaalt ze tijdens die gezellige botentocht op een copieus buffet. Ook nu uw gezondheid niet meer optimaal is houdt u deze maand weer aan die traditie vast. "Ach ja, ik word 22 juni 74 en zolang ik het doen kan, mensen kan helpen en blij maken, blijf ik het doen."