Afbeelding
Foto: Steven van Schilfgaarde CEO Royal Flora Holland.

Ledenvergadering Royal Flora Holland

n Ledenraad geen weg terug

Vervolg van VP

Beslissing n Eén procent van de leden beslist straks over de andere 99%, waarschuwde een teler. Bij andere organisaties, zoals Rabobank en Campina, is de instelling van een ledenraad ook geen onverdeeld succes gebleken, werd ook gezegd. "Dit is het einde van de coöperatie."

De ledenraad houdt consultatiesessies met leden, waardoor hun invloed groter wordt, vinden RvC en directie. Maar de tijd daarvoor, net als die voor lidmaatschap van de raad, hebben alleen grote kwekers, was een klacht. "Groten krijgen het nu nog meer voor het zeggen", kon men in de wandelgangen horen. Die 'grote telers' hadden trouwens ook op de ALV een hogere stemwaarde, maar in de ledenraad is iedereen gelijk en goed voor één stem.

Een filmpje en warme betogen van de deelnemers aan een 'pilot ledenraad' kwamen toch overwegend op reclame voor instelling van een definitieve neer. Er waren op de ALV relatief weinig (186) stemgerechtigden aanwezig, mede doordat er 253 op afstand stemden en dat al eerder hadden kunnen doen. Dat was nieuw en in totaal kwamen er tweemaal zoveel stemmen binnen als anders op een ALV. Volgens de statuten moest 2/3 van de het totale aantal uitgebrachte stemmen (12.219) vóór instelling van een ledenraad zijn.

Meer invloed

Goossens is er naar zijn zeggen van overtuigd dat leden in de nieuwe constructie meer invloed op het beleid krijgen, maar de oppositie leek overtuigd van het tegendeel. "Het wordt een totaal nieuwe manier van besluitvorming", zei Goossens. "Ik was persoonlijk altijd voor directe invloed van de leden. Die vond ik in de ALV. Maar er is onbalans ontstaan tussen daadkracht en draagvlak. De oorzaak van dat probleem zijn wij zelf." De ALV blijft wel bestaan, maar die kan eigenlijk alleen beslissen over opheffing van de veiling.
Kritiek was er ook op de samenstelling van de voordrachtcommissie, waarin bijvoorbeeld drie rozentelers zitten en geen enkele bolbloemen-broeier, chrysanten- of zomerbloementeler. Tegenstanders zagen in de negen personen die de commissie vormen geen afspiegeling van het aanvoerdersbestand.

Keuzes

De ALV keurde ook het jaarverslag en de jaarrekening over 2017 goed, evenals diverse andere financiële voorstellen, zoals machtiging van de directie tot vervroegde uitkering van gelden waarop oud-leden nog recht hebben. Van net netto resultaat van ruim twee miljoen euro gaat de helft naar de algemene reserve, de rest vloeit terug naar de leden. Volgens CEO Steven van Schilfgaarde gaat de veiling zich (nog) meer richten op de kernactiviteiten van de veiling. Daaronder verstaat hij de fysieke en digitale marktplaats.
"Daarbij hoort het doorontwikkelen van logistieke en financiële diensten en diensten gericht op kwekers". Hij zei dat er wel keuzes moeten worden gemaakt wat betreft de strategie voor de komende jaren.