Snip en Snap wonnen de Leo van der Zon Entertainmentprijs.
Snip en Snap wonnen de Leo van der Zon Entertainmentprijs. Foto: Wilma van Velzen

Duo Snip en Snap steelt de show

Prijs n Het duo Snip en Snap mag zich winnaar noemen van de eerste Leo van der Zon Entertainmentprijs. Deze nieuwe corsoprijs werd eerder dit jaar in het leven geroepen door het bestuur van Stichting Bloemencorso Bollenstreek ter nagedachtenis aan de in januari plotseling overleden corsovoorzitter Leo van der Zon.

DOOR WILMA VAN VELZEN

De bevlogenheid waarmee Leo van der Zon ruim zestien jaar voorzitter was wordt hiermee tot uitdrukking gebracht. Zaterdag 19 mei werden de corsoprijzen uitgereikt tijdens de jaarlijkse corsomedewerkersmiddag in Hotels Van der Valk Sassenheim.

Duo

Het duo Snip en Snap, alias Ruud Doezie en Eric Jan Fleur, gaf met hun acteerprestaties extra kleur aan de praalwagen 'Samen 150 jaar theater' van het Ondernemersfonds Binnenstad Haarlem. Namens de jury lichtte corsobestuurslid Rene Nieuwenhuis toe dat de jury op twee punten langs de route beoordeeld heeft en van mening is dat Snip en Snap het beste hadden laten zien. "Snip en Snap liepen rond en voor de praalwagen en maakten een actieve indruk. Interactief zochten zij ook contact met het publiek en lieten volop selfies van hen maken. Zij kwamen als enigen echt van de praalwagen."

De corsoprijzen worden ontworpen door het Lisser kunstenaarsechtpaar Frans en Truus van der Veld, terwijl de Leo van der Zon Entertainmentprijs is gemaakt door meesterlasser Jan Biemond. De prijs kreeg de vorm van het corsologo. Het eerbetoon is een stimulans voor het verder uitrollen van de vernieuwing die door Leo op het gebied van figuratie en muziek waren ingezet.'

Meer corsoprijzen

In de categorie Stekersprijzen werd Stekersvereniging KAVB Noordwijkerhout winnaar, mede omdat zij naast hun eigen praalwagen 'Swing' ook de begeleiding van stekersgroep de nieuwe Nederlanders voor hun rekening nam die actief waren bij de praalwagen 'Jonge Valken' van Hotels Van der Valk. Ondanks deze extra werkdruk was de sfeer rond de wagens optimaal en het steekwerk uitstekend. Tweede werd Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem eo (praalwagen Griekse Mythologie), derde werd de stekersgroep Kindervakantiedagen Lisserbroek, die zich met veel passie de praalwagen 'Festivals' van Rabobank Bollenstreek-Haarlem eo opmaakte. Aansluitend werden de prijzen in de categorieën Luxe wagens en Mooiste praalwagen uitgereikt. Hiervan waren de winnaars al bekend, maar hadden zij hun prijzen nog te goed. De winnaars van de Mooiste Praalwagen 'The Chinese Dragon, Corsogroep De Zilk, kregen eveneens de reusachtige wisselbokaal overhandigd. De chauffeursprijs ging naar John van Schooten.

Terugblik

Vicevoorzitter Gerrit Rutgrink zei dat dit corso meer dan een miljoen bezoekers trok. "We hebben met 'Cultuur' een mooi corso neergezet. Ik bedank iedereen die heeft meegewerkt. In het corso reden achttien praalwagens en de schooiwagen mee, alsmede zo'n dertig luxe en bijzondere wagens. Nieuw waren de actieve figuratie, bijzondere muziekkorpsen en digitale slagen die zijn gemaakt met het online doneren, contactloos betalen bij het schooien en de ontwikkeling van een app om aaneengesloten en op tijd te rijden. De 72ste editie van het Bollenstreekcorso rijdt in 2019 op zaterdag 13 april van Noordwijk naar Haarlem. Een nieuwe uitdaging want dit is een vroege datum voor de hyacinten. Het corsothema is dan "World on the Move" oftewel "Wereld in beweging", de snelle veranderingen in de wereld". Over een nieuwe corsovoorzitter is nog geen nieuws, maar nu dit deel voorbij is gaan we hier serieus mee door."

De winnende praalwagen van De Zilk.
De verantwoordelijke vrijwilligers van de winnende praalwagen.
Alle prijswinnaars op een rijtje.
De kleding van Snip en Snap is thuis gebleven. Hierbij wel de winnaars.