Bloemstyliste Marloes Joore met een van haar innovatieve arrangementen.
Bloemstyliste Marloes Joore met een van haar innovatieve arrangementen. Foto: Wilma van Velzen

Marloes Joore verbindt bloemen en planten met textiel

Het bloemwerk van Marloes Joore springt eruit. Op verfrissende wijze heeft zij een geheel eigen stijl ontwikkeld. Ook verbindt zij bloemen en planten graag met textiel. De afgelopen jaren wordt de naam van bloemstyliste Marloes Joore steeds vaker in de sierteeltwereld gehoord. Ze woont in Kudelstaart, werkt sinds 2002 als freelancer en vertelt dat het aan de Amsterdamse bloembinder Peter Boeijkens te danken is dat zij haar vleugels heeft uitgeslagen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Na mijn opleiding bij het Wellant College kon ik aan de slag in zijn bloemenwinkel. Peter deed in die tijd al veel grote dingen en zodoende heb ik daar van beurzen, tentoonstellingen en corso's geproefd. Vervolgens had ik maar één gedachte, dat wil ik ook!"

Pluisbloemen

Haar gevoel voor stijl en bloemen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ook de moeder van Marloes, Leomiek Tesselaar uit Aalsmeer, was geen onverdienstelijk bloemiste. Voor nog wat meer verdieping in het bloemenvak behaalde Marloes vorig jaar het meester-binderdiploma. "Voor mijn proeve van meesterschap moest ik iets innovatiefs verzinnen voor bloemisten. Ik koos voor pluis en in mijn expositie in de Historische Tuin in Aalsmeer heb ik wel dertien soorten gebruikt, van populierenpluis tot akkerdistel. Dit werd een groot succes."

Reepjes jeansstof

Keukenhof, corso's, het komt allemaal op Marloes haar pad. Bij het Bloemencorso van de Bollenstreek behaalden dit voorjaar door haar gedecoreerde luxe en bijzondere wagens zowel de eerste als de tweede prijs. Haar geheim? "Niet alleen het bloemwerk, maar het hele plaatje moet kloppen. Het arrangement moet als het ware samensmelten met de ondergrond. Bij de wagen van Kimman Amsterdam Haarlem BV was dit heel goed gelukt. Dit betrof een blauwgrijze New Range Rover Autobiography waarvan het bindwerk deels uit takken bestond die omwikkeld waren met reepjes jeansstof. Samen met de bloemen zag dit er prachtig uit. De VW Transporter van Sercom Regeltechniek die tweede werd zag er weer veel bonter uit. Twee met bloemen gevulde bollenmanden op de achterkant gaven een knipoog naar de bollen."

Aalsmeer Flower Festival

Sinds vorig jaar is Marloes eveneens hoofdarrangeur van het Aalsmeer Flower Festival. Binnenkort staat dit weer op stapel, in het weekend van 16 en 17 juni. "Dit evenement bestaat uit onwijs veel bloemenactiviteiten. Vorig jaar hadden we onder andere rond de Aalsmeerse watertoren op een ponton een kunstroute van bloemen gerealiseerd en deze keer komen er grote selfie wanden waarin acht bloemengroepen vertegenwoordigd zullen zijn. Ook maken Hana Ike Battles deel uit van het Flower Festival waarbij bloemstylisten het opnemen tegen elkaar en niet te vergeten de demonstraties. Ik verheug me er nu al op."

Vetplantjes

Op de vraag aan Marloes welke bloemen haar lievelingsbloemen zijn zegt zij dat ze stapelgek is op Anthurium en seizoenbloemen. "Voor mij het liefst bloemen zonder blad. Daar kan ik zo heerlijk mee werken. Op dit moment heb je veel Alliums en daarnaast ben ik een groot fan van Dendrobium. Het zou geweldig zijn als die ooit als snijbloem in de markt komt. Ik snij vaak wat takken van een plant en dat gaat heel goed. Ze staan weken lang. In mijn arrangementen vind ik het fijn om met textiel te werken en vaak verwerk ik er ook nog wat planten in. De aarde spoel ik dan natuurlijk wel van de wortels. Bromelia's en van die leuke vetplantjes doen het leuk in mijn arrangementen."

Marloes Joore aan het werk.
Een van haar winnende personenauto's.