Overhandiging VBW rapport aan aan Isabella Diks, voorzitter Vaste Kamercie EZ&K
Overhandiging VBW rapport aan aan Isabella Diks, voorzitter Vaste Kamercie EZ&K Foto:

Kabinetsplan treft bloemist en handel

Tarief n Verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent kost de Nederlandse bloemisten 52,4 miljoen euro (3 procent) aan omzet, 415 banen (4 procent) en duwt zo'n 15 procent van de 3.000 winkeliers over de rand van de afgrond.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Bloemisten Winkeliers (VBW) naar de effecten van de aangekondigde BTW-verhoging in de branche, uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Decisio.

Ludieke actie

VBW-directeur Marco Maasse maakte de cijfers bekend op het Plein in Den Haag, waar bloemisten onder het motto 'Pluk me niet' met een ludieke actie zichtbaar maakten dat de belastingverhoging een slecht idee is. Dat deden ze in samenwerking met de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de groente- en fruitspecialisten verenigd in AGF Detailhandel (ADN), die eind vorig jaar ook al actie voerden in Den Haag.

Desastreus

"Het is onbegrijpelijk dat het kabinet de BTW verhoogt zonder eerst naar de effecten te kijken. Die zijn desastreus voor de bloemisten", zegt Maasse. "De BTW-verhoging raakt vooral consumenten met een kleine portemonnee. Voor hen worden bloemen en planten gewoon te duur.' Vervolg Pag.3