DJ Giel Beelen. Foto: Radio Veronica
DJ Giel Beelen. Foto: Radio Veronica Foto:

Kwekers haken samen in op de Internationale Irisdag 2018

Iris volledig in het zonnetje

Dinsdag 8 mei was het Internationale Irisdag, de dag waarop de Irisbloem centraal staat. Voor het eerst haakten Nederlandse Iristelers in op deze bijzondere dag en brachten ze de bolbloem onder de aandacht van consumenten.

De Iris wordt vaak toegepast in gemengde boeketten, maar kan ook uitstekend soleren. Samen met Iristelers nam de KAVB dit jaar het initiatief om met twee opvallende Facebookacties met Radio Veronica en RTL Koffietijd de bloem extra in het zonnetje te zetten. DJ Giel Beelen en tv-presentatrice Pernille La Lau toonden op dinsdag een prachtig Irisboeket en feliciteerden alle Irissen in Nederland met deze feestelijke dag. Iedere 'Hollandse Iris' die zich bij Veronica of Koffietijd meldde (of werd getagd) maakte kans op kleurrijk Irisboeket. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om hierop in te haken.

Japan

De herkomst van Internationale Irisdag is onduidelijk. Vermoedelijk is de relatief nieuwe feestdag ontstaan in Japan om een ode te brengen aan de Irisbloem. De bloem staat symbool voor geloof, waardigheid en wijsheid.
De Iris is eveneens de officiƫle bloem van de Amerikaanse staat Tennessee, de stad Brussel en behoort volgens de etiquette in een boeket te zitten bij een 25-jarig huwelijksjubileum. Wereldwijd bedraagt de irisproductie zo'n 180 miljoen stelen. Ruim 80 miljoen komen van 35 Nederlandse telers. Daarnaast zijn er jaarlijks 65 miljoen Irisbollen bestemd voor de droogverkoop.

MAGISCHE IRIS


Iris n De mysterieuze en magische iris

De Iris heeft iets mysterieus. In haar kleurenpallet heeft ze kleuren die andere bloemen niet dragen. En iets magisch. Ze is vernoemd naar de godin van de regenboog. Nieuwsgierig? We stellen haar aan je voor.

KLEUREN EN VORM

De Iris is vooral bekend om haar vele mooie blauwtinten, een kleur die je bij snijbloemen niet zo vaak ziet. Hou je meer van wit, geel of paars? Dat kan ook. En dan zijn er ook nog allerlei tweekleurige irissen. De bloem heeft drie bloembladen. Deze klappen volledig open zodat je in haar hart kunt kijken.

SYMBOLIEK

De godin Iris was in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog waarin de Iris voorkomt. Godin Iris was de bode van de goden en de regenboog was de brug tussen de hemel en aarde.

Als je iemand Irissen geeft, dan betekent dat 'Ik heb een boodschap voor jou'. En dan is het aan jou om de bloemen te voorzien van een mooie boodschap.

TV presentatrice Pernille La Lau. Foto: Koffietijd/RTL