Hans Pater samen met Voice Kids winnares Iris Verhoek.
Hans Pater samen met Voice Kids winnares Iris Verhoek. Foto: Wilma van Velzen

Kwekers zetten Iris in de spotlights

Het product Iris is 8 mei tijdens Internationale Iris-dag volop in de spotlights gezet. Voor het eerst haakten kwekers in op het onder de aandacht brengen van deze bijzondere bolbloem bij de consument.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Dit voorjaar nam de KAVB samen met Iristelers het initiatief om met Radio Veronica en RTL Koffietijd het product Iris in de spotlights te zetten. Met Facebookacties toonden de bekende DJ Chiel Beelen en tv-presentatrice Pernille La Lau dinsdag 8 mei een prachtig Irisboeket met een felicitatie voor deze feestelijke dag voor alle Irissen in Nederland. Iedere 'Hollandse Iris' die zich meldde of werd getagd maakte kans op een Irisboeket.

CNB Irisweken

Binnenkort krijgt Iris opnieuw een mooie podiumplek, maar dan tijdens de CNB Irisweken waarbij van dinsdag 5 juni tot en met vrijdag 8 juni en van maandag 11 juni tot en met vrijdag 15 juni een schitterend assortiment Irissen bij CNB Lisse wordt geshowd. Deze productshow is tegelijk met de CNB Dutch Peony Weeks. De CNB Irisweken staan open voor alle geïnteresseerden in Irissen.

Zwaar ondergewaardeerd

Voor CNB-vertegenwoordiger Hans Pater is deze productaandacht zeer welkom. "Ik vind Iris een heel mooie en sierlijke bloem. Helaas wordt dit prachtige product zwaar ondergewaardeerd en geeft de extra aandacht Iris de waardering die het verdiend." Pater heeft bij CNB al zo'n tien jaar een dubbelfunctie, als vertegenwoordiger in de Irissen én als CNB Teeltadviseur. Daarvoor werkte hij ook in de Iris-advisering. "Ik weet precies wat er speelt in de binnenlandse broeierij omdat ik de plantschema's uitwerk in preparatieve schema's om zo bij te dragen aan een jaarronde bloemenproductie."

Grotere kleurvariëteiten

Wereldwijd bedraagt de Irisproductie jaarlijks 180 miljoen stelen, waarvan ruim 80 miljoen van 35 Nederlandse telers. Daarnaast zijn er jaarlijks 68 miljoen Irisbollen beschikbaar voor de droogverkoop. Ook veel kleinbollige Irissen met hun veel grotere kleurvariëteiten vinden gretig aftrek naast de grofbollige Irissen. "De Irissen gaan echt naar veel landen. Een sterk punt is dat ze in de droogverkoop vanaf begin augustus tot en met mei beschikbaar zijn. Bloemen zijn er jaarrond." Veel minder klachten in de broeierij zijn de blauw/paars getinte Irissen volgens Pater veruit de grootste groep. "In Nederland is vooral Blue Magic populair. Het imago van de Iris verbetert en er zijn minder klachten over het niet open komen van de bloemen. Anderzijds is het vaasleven van Iris nu eenmaal niet zo erg lang. Echter, het effect van een zakje snijbloemenvoedsel is enorm positief. Dit zou er standaard bij moeten zitten voor de consument."

Voice Kids winnares

De veredeling van Iris gaat helaas langzaam en een verbeterde Blue Magic is nog niet beschikbaar. Wel kwamen er interessante kleurmutanten van Hong Kong en Discovery. "Een soort als Valentine begint nu een beetje omvang te krijgen. Het vaasleven hiervan is duidelijk beter. Een ster in wording is mogelijk de Iris 'Young Star' die Iris Verhoek, The Voice Kids winnares 2017, vorig jaar tijdens de CNB Irisweken doopte. Uniek hiervan zijn de écht blauwe kleur en grote bloem. Deze noviteit kreeg extra aandacht met het planten van de bollen door Iris in haar eigen tuin."

Vorig jaar stond Pater voor het eerst ook met 'zijn' product Iris op de beursvloer van de Trade Fair Aalsmeer. "Samen met dertien Nederlandse Iristelers brachten we de Iris onder de aandacht. Hier komen handelaren uit de hele wereld. Komend najaar staan we er weer. Maar nu eerst de CNB Irisweken!"

Iris overzicht bij CNB.