Uitstel

Ook Plantion, detaillistenveiling bij uitstek, ontkomt niet aan digitalisering. Winkeliers kunnen er inkopen via een specifiek daartoe ingerichte digitale marktplaats. Sterker nog: Medewerkers van Plantion bezochten bloemisten om te vertellen hoe die wijze van inkoop werkt. Hoe men het ook bekijkt, het is strijdig met het behoud van de fysieke klok, waarvoor actie wordt gevoerd. De actievoerders zeggen niet per se tegen digitaal veilen te zijn, maar willen dat daarnaast de fysieke klok een rol blijft vervullen. Bij een slinkend koopbestand op de tribunes rijst de vraag wie daar op den duur nog zit.

Waarschijnlijk blijft dat Plantion dé veiling voor bloemisten. Niet voor niets wilde FloraHolland, om ook die markt beter te bedienen, jaren geleden de marktplaats in Ede volkomen inlijven. Omdat het plan mislukte - want de enige andere veiling voor bloemen en planten in dit land wilde kennelijk aan het volledige monopolie van RFH niet meewerken - stichtte de mammoet zelf een volgens mij ook mislukte eigen 'bloemistenklok'.

Intussen kopen blijkbaar ook winkeliers steeds vaker op afstand hun producten. Zodat ook Plantion dreigt te worden gemangeld tussen degenen die per se op de tribune en de fysieke klok willen kopen en de groeiende groep digitale detaillisten. Men hield daar in Ede zelfs onlangs de 'Week van de Digitale Markplaats' om reclame te maken voor die online verkoopkanalen. Uitstel van executie kan voor fysieke klokken worden bereikt, afstel niet. Water en vuur zijn niet te verbinden.