Afbeelding
Foto:

'Consument wil zeker duurzame producten'

Duurzaam n Is voortdurende uitbreiding van het assortiment nodig of juist niet? Antwoorden op die vraag bleken nogal verschillend tijdens het donderdag 19 april gehouden Go Café 'Diversiteit: Sterkte of Zwakte' van het Aalsmeers Groen onderwijscentrum.

DOOR JOHAN BOS

Veredelingsbedrijf Dümmen Orange wil doorgaan met duurzaam uitbreiden, maar handelsbedrijf FleuraMetz vraagt zich af of de zoveelste rode roos zinvol is.


Verbreding

Intussen lopen ook bij allerlei instanties de meningen kennelijk uiteen. Terwijl de Rabobank in voortdurende op verbreding van het assortiment gerichte veredeling weinig heil ziet, vindt WUR in Wageningen die juist noodzakelijk. "Wij zijn niet uit op versmalling van het assortiment", meldde directeur Hans van den Heuvel van de Research & Development Divisie bij Dümmen. Maar daarbij brak hij een lans voor toevoeging van uitsluitend duurzame soorten, waarvoor nieuwe technieken beschikbaar zijn, waarmee ook sneller resultaat kan worden geboekt.

De druk bezochte bijeenkomst werd gehouden in de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem, tijdens de opening van het bloemenfeest 'De Nieuwe Bavo Bloeit, in samenwerking met Flower Science uit de Duin- en Bollenstreek, die trouwens óók maandelijks een 'café' houdt. Onder leiding van Ingenborg Kemperman van het Wellantcollege hadden studenten de kerk royaal in de bloemen gezet. Zij verzorgde met de deelnemers aan het café na afloop een rondleiding.

Duurzaam

De organiserende centra hebben beide als doel onderwijs, ondernemers en overheid met elkaar in contact te brengen. Over de geschiedenis van de kerk (net als de Sacré Coeur in Parijs tot de top 5 van de wereld behorende basilieken) vertelde voorzitter Willem Eggenkamp. Een nu bijna afgerond restauratieproces heeft 17 jaar geduurd.

Resistentie tegen ziekten en goede productie-eigenschappen staan centraal in het werk van veredelaars, maar daar ging het al lange tijd om. In deze tijd veranderen veredelingsbedrijven snel, zei Van den Heuvel. "De consument is uit op duurzaam geteelde producten." Volgens hem treedt een nieuwe leeftijdscategorie aan, degenen die tussen 1985 en 2000 zijn geboren, met zicht op duurzaamheid. Nieuwe inzichten werken volgens hem in alle schakels van de sector door. "Voor duurzaam producten maken, hebben wij technologie nodig en toepassing daarvan brengt grote investeringen met zich mee." Er zijn ook tal van disciplines voor nodig, die zich voorheen nauwelijks met veredeling bemoeiden. Hij noemde er zelf zo al acht.

Verschraling

Inkoopdirecteur Danny van Bergen Henegouwen van FleuraMetz constateerde dat een toenemend assortiment en producenten daarvan om keuzes bij de handel roept. En door oprukkende digitalisering ontstaat, volgens hem, ook zoiets als keuzestress. "Klanten maken door veelheid in het assortiment ook vaak verkeerde keuzes", zei hij. Toenemende digitalisering bracht volgens hem met zich mee dat aanvoerders zich minder dan bij de klok aan regels hoeven te houden. Het is naar zijn mening aan de groothandel klanten te verrassen met – onder meer seizoensgebonden – producten en niet hen de 21ste rode roos voor te spiegelen. Maar voor die verrassing zijn, gaf hij toe, wel steeds nieuwe producten nodig. Maar daar staat tegenover dat afscheid van oudere wordt genomen. Overigens moeten partijen in de keten naar zijn mening bereid zijn tot de grootst mogelijke transparantie, om samenwerking en verbinding te bevorderen.

Waarde

Tegen verschraling van het assortiment keerde zich namens de telers Aad Vernooy van LTO Glaskracht. Hij constateerde dat ook bij telers vergrijzing toeslaat, waardoor er vele zijn gestopt, met consequenties voor een assortiment waarin ook niche producten een plaats hebben. Wat hem betreft moeten er zowel grote als kleine kwekers blijven. "Wij hebben elkaar nodig. Ook kleine gewassen geven extra waarde aan het assortiment."