Ronald Kolk laat zich graag inspireren door bloemen.
Ronald Kolk laat zich graag inspireren door bloemen. Foto: Wilma van Velzen

Wonder van orchideeën blijft couturier Ronald Kolk inspireren

Passie n Couturier Ronald Kolk sprak met passie over het wonder van de bloemen dat hem steeds weer inspireert bij zijn ontwerpen. Dit deed hij tijdens de productbijeenkomst van de productgroep Orchidee op donderdagmiddag 5 april in het Beatrix paviljoen in Keukenhof.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"De romantiek in de bloemen biedt altijd inspiratie. Mijn huiswerk heb ik goed gedaan en in een dik boekwerk las ik dat er wereldwijd meer dan 20.000 orchideeënsoorten bestaan en zo'n 600 soorten Anthurium. Maar dat weet u natuurlijk al. Met verbazing kijk ik naar de explosie van kleuren. Steeds als ik een nieuwe kleurencombinatie bedenk, kom ik erachter dat de natuur dit al 1000 jaren eerder heeft gedaan", zei Kolk. Voor het tweede jaar bracht hij de mode in in de Orchideeën en Anthurium bloemenshow die het hele Keukenhofseizoen te bewonderen is. De bloemenshow zelf wordt sinds jaar en dag ontworpen en opgebouwd door arrangeur Dries Lecke.

Boodschap

Ook over de boodschap die bloemen uitdragen raakte Kolk niet uitgepraat: "Anthurium is een exotische schoonheid en sensueel. De orchidee staat voor liefde en schoonheid en zegt je bent mooi. Dat ik ervoor gekozen heb rode creaties toe te voegen aan deze prachtige bloemenshow is omdat rood de kleur van de romantiek is en Romantiek in bloemen is het thema van Keukenhof." Vervolgens gaf hij een kort tutorial over kleuren die emoties losmaken en waar de kleur rood allemaal voor staat. Maar ook dat iedereen een persoonlijke voorkeur heeft voor een kleur. Eveneens wist Kolk te vertellen wat vrouwen romantisch vonden, zoals het krijgen van een door een geliefde zelf geplukte bloem, een bloem met een kaartje met iets persoonlijks geschreven, samen op het strand mijmeren en verrast worden met een bos bloemen op speciale dagen. Des te opmerkelijker vond hij dat mannen het helemaal niet romantisch vinden om bloemen te geven. Voor het vak ligt hier dus zeker nog een taak om iets aan te doen.

Handel vertegenwoordigd

Voorafgaand aan de productbijeenkomst orchidee sprak Henk de Mooij van Keukenhof een kort welkomstwoord uit. Positief noemde hij het dat de show zo'n vijftig orchideeën inzenders telt en de productbijeenkomst door zo'n honderd vakgenoten werd bezocht. "Dit betekent dat ook de handel goed vertegenwoordigd is. Het brede assortiment orchideeën heeft dan ook veel te bieden. Tegelijkertijd is het een op en top consumentenshow."