Afbeelding
Foto:

Eerste paal voor nieuw pand Dillewijn Group

n Van drie vestigingen naar een efficiƫnte

Modern n Ter vervanging van drie andere panden, waarin het bedrijf nu verdeeld is gevestigd, betrekt de Van Dillewijn Group tegen het einde van dit jaar een op maat gemaakt modern gebouw. Managing director Mark de Krosse sloeg er zelf dinsdag 10 april de eerste paal voor.

DOOR JOHAN BOS


De bouwplaats op het aan Aalsmeer grenzende bedrijventerrein De Loeten in Amstelveen is bijna 13.000 vierkante meter groot. De grond behoorde voorheen toe aan een kwekerij, waarvan het door de onderneming werd gekocht. In feite gaan de nieuwe behuizing van de ontwerper en ontwikkelaar van verpakkingen voor de sierteelt bestaan uit een kantoorgedeelte, waarin men diverse spreekruimten en een showroom vindt, en daarnaast de hoger uitgevoerde magazijnen.

Klantenkring

Door fusie van Dillewijn met Zwapak en Victory in 2011 had de groep drie vestigingen in Aalsmeer, respectievelijk aan de Turfstekerstraat, de Randweg en de Molenvlietweg. Lang bestaande bedrijven, overigens. Zwapak en Dillewijn al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Die twee bedrijven leverden vanouds vooral aan kwekers en groothandelaren, Victory had vooral een klantenkring bij bloemisten en cash-and-carry's.

Robots

In de toekomst wordt in het nieuwe door bouwconcern ASK Romein te realiseren pand efficiƫnter gewerkt, voorspelt De Krosse. Drie verschillende adressen maakten dat lastig. Het hoofdkantoor aan de Turfstekerstraat is gedateerd en de logistieke dienstverlening werd met drie verschillende magazijnen problematisch en niet meer van deze tijd. In het nieuwe pand met een hoogte van 18 meter wordt de logistiek volledig geautomatiseerd.

Dienstverlening

"Er is nu altijd wel iets op een plek waar je het op dat moment niet hebben wilt", vertelt De Krosse. "De kwaliteit van onze dienstverlening wordt in het nieuwe gebouw nog beter." Er komen daar robots en zelf rijdende heftrucks in de magazijnen. Het betekent dat afscheid moet worden genomen van een deel van het personeel, geeft De Krosse toe. Hij noch zijn compagnon en stille aandeelhouder Peter Vlug wil zeggen hoeveel er van de circa 180 medewerkers (120 fte) moeten afvloeien. "Het personeelsbestand zal in het nieuwe gebouw niet groeien", zegt hij. "We hebben nu wel de eerste paal feestelijk geslagen, maar beseffen heel goed dat dit niet voor iedereen een feestdag is. Sommige functies zijn er straks gewoon niet meer nodig."

Tijdelijk

Daar staat tegenover dat al langere tijd met wat komen zou rekening werd gehouden en de natuurlijke afvloeiing in sommige vacatures niet werd gecompenseerd door full time nieuwelingen. "We werkten dan met tijdelijke krachten," zegt De Krosse.

Aan drie bureaus werd gevraagd de binnenkant van het kantoor te ontwerpen. Daaruit werd Pi-design gekozen. Designer Ted Piskora daarvan werkte er samen met bouwkundig architect Henk Jan van Slooten aan. Onder meer komt er elektronisch in hoogte te verstellen kantoormeubilair in. Verder wordt er op flexplekken in het pand gewerkt en gegeten in een daartoe bestemde kantine. In plaats van achter het bureau.