Bram Klaver de echte kampioen junioren NK Tulpen Keuren 2018.
Bram Klaver de echte kampioen junioren NK Tulpen Keuren 2018. Foto:

John Verlaat Kampioen Tulpen Keuren 2018

Kampioen n Met slechts een halve strafpunt minder mag John Verlaat uit de regio Wervershoof zich Kampioen Tulpen Keuren 2018 noemen. Donderdag 29 maart werd dit tijdens de laatste ronde in het Willem Alexander Paviljoen in Keukenhof beslecht.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Een woord van welkom was er van Gerard van Dijk, voorzitter van de Stichting Tulpen Keuren. Ook Piet Apeldoorn (kweker/keurder, bestuurder Keukenhof en voorzitter Hortus Bolborum Limmen) stak de deelnemers het hart onder de riem. "Het doet mij goed te zien dat er zoveel jonge aankomende vakgenoten zijn die vertrouwen hebben in de toekomst."

Kwis

De eindronde was het slotakkoord van een spannende reeks van acht voorrondes die tijdens het broeiseizoen plaatsvonden in de bollenregio's. Op lange tafels in het Willem Alexander Paviljoen stonden de te beoordelen potten met tulpen al klaar. Drie stuks voorbeeldpotten om de deelnemers een indicatie te geven van de jurywaarderingen, tien wedstrijdpotten en drie extra barragepotten in geval van een gelijke eindstand. Gekeurd werd in twee groepen. Tussendoor was er nog een kwis waarbij door het raden van tulpensoorten, letters werden verzameld waarmee een woord kon worden gemaakt.

Wedstrijdcategorieën

De deelnamecategorieën waren Senioren, Junioren en Regiogroepen. De 14-jarige Marissa Klaver uit Niedorp, die vorig jaar tweede werd bij de junioren, vertelde dat het deze keer vooral de bloemen moeilijk waren te keuren. "Dat komt omdat ze al een beetje open zijn gesprongen en dan kan het alle kanten op". Het blijft altijd bijzonder om te zien hoe serieus het keuren eraan toe gaat. Enkele soorten die op de wedstrijdtafel stonden waren Outfit, Red Stone, Cunny, Unique de France en Guus Papendrecht. Beide groepen kregen precies een uur de tijd om de potten tulpen te keuren.

Dubbel kampioenschap

De prijsuitreiking vond plaats na een gezamenlijke maaltijd. Van Dijk gaf aan dat het geen gemakkelijke eindstrijd was en de jury lage beoordelingen had neergezet. "Alleen voor de poten van Cunny was een 8.5 genoteerd, alle andere jurywaarderingen kwamen niet boven de 7.5." De wisselbokaal en eerste prijs bij de senioren ging naar John Verlaat uit Wervershoof (10.5 punten). Mats Boots, de kampioen van 2017, werd tweede (11.0 punten) en derde werd Menno Kuin (11.5 punten). Verlaat pakte overigens ook nog de eerste prijs voor de beste regiogroep mee die uitkwam op Wervershoof.

Wissel juniorenkampioen

Bij de junioren werd aanvankelijk de 14-jarige Gijs Klaver regio Niedorp (17 punten en 20.5 na barrage)als winnaar aangewezen. Sam Hopman regio Kennemerland (17 punten en 22.5 na barrage) als tweede en Maths Hoff regio Stece Broec (17punten en 23.5 na barrage) als derde. Achteraf bleek dat hier een fout was gemaakt. Er was geheel over het hoofd gezien dat Bram Klaver, de juniorenkampioen 2017, nog steeds junior was maar per abuis in de seniorengroep was beoordeeld. "30 januari werd ik 18 jaar en het reglement zegt dat als je in het keurseizoen als 17-jarige start je het hele seizoen deelneemt in de categorie junioren. Ik had maar 13.5 strafpunten terwijl de aangewezen winnaar 17 strafpunten heeft. De organisatie gaf ruiterlijk toe dat ik per ongeluk als seniordeelnemer ben beoordeeld. Ze zetten het recht en ik kreeg alsnog een mooie beker. Ook voor Gijs Klaver, geen familie overigens, moet dit ook een teleurstelling zijn." Sportieve woorden overigens van een terechte winnaar. Van Dijk zei de gang van zaken te betreuren, maar het recht te zetten.

Kampioen senioren links John Verlaat en rechts kampioen junioren Gijs Klaver regio Niedorp.
In de prijzen.