Afbeelding
Foto:

FloraFutura voor héle keten


De donderdag (29 maart) officieel gestarte vakvereniging FloraFutura (FF) wordt breder dan alleen productie en handel. Ook veredelaars en bedrijven in andere schakels in de keten moeten lid kunnen worden, vond de bomvolle zaal bij de kick off. Volgens een eerder bericht konden anderen zich alleen melden als sympathiserende donateur. De oprichtingsvergadering werd gehouden bij kwekerij Vireo in De Kwakel.

DOOR JOHAN BOS

Volgens Berry Philippa van Blooming Breeders moet de nieuwe vereniging vergaan daarmee samenwerken, zo niet fuseren. Ook de VGB denkt daaraan, al hield directeur Matthijs Mesken nog vele slagen om de arm. "Hiermee hebben we nog niks, maar we gaan nu van start", zei voorzitter van Adrichem.

Geen show

Die benadrukte dat FF met actiegroep 'Behoud de Plantenklok' weinig te maken heeft, al leidde die wel tot het initiatief. In elk geval is niet, zoals bij bijvoorbeeld FloraHolland, het stemrecht gerelateerd aan omzet. "Bij ons heeft ieder lid één stem," vertelde Van Adrichem, die meldde dat het er bij de start 51 waren. Er lagen formulieren klaar om zich op te geven. Overigens zouden van bijvoorbeeld mammoet Dutch Flower Group wel de tientallen werkmaatschappijen elk lid mogen worden. Er waren meer belangstellenden dan waarop was gerekend, zodat velen met een staanplaats genoegen moesten nemen. "Geen no show maar up show", zei dagvoorzitter Hermen de Graaf.

Strategisch vermogen

Het gaat er om, zei bestuurslid en webmaster Frank Timmermans, dat alle leden via een platform zinvolle voorstellen met elkaar communiceren. Dat is hard nodig, bleek uit wat Arnold Hordijk – oud directielid van FloraHolland en nog actief in de sector – vertelde. Die constateerde dat schaalvergroting onontkoombaar is, zodat er steeds minder bedrijven (maar wel groter) overblijven. "Maar ik schrik van het strategisch vermogen van die bedrijven", zei hij. Volgens hem vragen ondernemers zich nauwelijks af welke functie zij hebben en voor wie. En hoe zij die vervullen. "Ik schrik er ook van hoe weinig men met klanten praat en hoe weinig men nadenkt over welke strategische positie men heeft. Weinig bedrijven zijn in staat een goede koers naar de toekomst te zetten." En om die toekomst gaat het de vereniging, aan de naam te oordelen.

Keten

Veiling en goede distributie door handelaren zijn de kracht van de Nederlandse sierteelt geweest, maar de negatieve kant van de veiling is dat door het systeem de teler alleen voor de klok produceerde, zei Hordijk. "En als hij de keurmeester had gehad, was hij binnen." FloraFutura moet groter denken dan het veilingsysteem, zei hij. "Unilever is én producent én handelaar tot aan de detaillist. Die functies zijn bij ons gescheiden. Dat is onze kracht en onze zwakte. FloraFutura heeft tot taak die zwakte op te vangen." Waarbij duurzaamheid en samenwerking tussen bedrijven in de keten op haar bordje liggen. "Je kunt weel van elkaar leren."

Fysieke klok

Intussen waren de aanwezigen voor zowel behoud van de fysieke klok als digitalisering. Maar de stelling dat door nieuwe technologie, met name op ICT-gebied, de bloemen- en plantenwereld op zijn kop zou zetten en de veilingklok overbodig wordt, kreeg voor- en tegenstanders. "Ik denk dat het over vijf jaar is gebeurd met de fysieke klok", zei iemand. Anderen vonden dat voor die klok altijd een plek blijft, al moet men de ogen voor digitalisering niet sluiten. Wat tot de uitspraak van onder meer handelaar Jan de Boer leidde: "Met 100% fysiek redden we het niet, maar met 100% digitaal ook niet."