Het team rond de organisatie van de rozenshow.
Het team rond de organisatie van de rozenshow. Foto:

Rozenshow telt de 15e VGB Handelskeuring

n Kwaliteit is niet alleen uniformiteit

Show n Dit voorjaar krijgt de Keukenhof Rozenshow een extra feestelijk tintje. In het jaar met Keukenhofthema 'Romantiek in Bloemen' vindt voor de 15e keer de VGB Handelskeuring plaats.


DOOR WILMA VAN VELZEN

Reden te meer om het Rozencomité in het zonnetje te zetten, want dit comité zorgt ervoor dat alles rond de Keukenhof Rozenshow in goede banen wordt geleid. Het comité bestaat uit Cees Hageman (Plantum en daarbij voorzitter), Manon Velthuis (VGB), Henk de Mooij (Keukenhof), Nikos van Aelst (LTO), Sjaak van der Hulst (Van der Hulst Rozenkwekerijen), Johan Meeuwisse, Rien van Hemert en Paul Holla (Holla Roses).


Meer kwaliteitsaspecten

Als geboren Lissenaar en zoon van een bollenkweker zou je verwachten dat Hageman meer met bloembollen zou hebben. "Vanuit mijn voorkeur naar bloemen in plaats van bollen kwam ik in het rozenvak terecht en rozen zijn echt mijn ding geworden. Wereldwijd heb ik veel gezien op het gebied van de rozenteelt. Aan het Rozencomité neem ik nu op vrijwillige basis deel." Hageman, die vanaf de start al bij het Rozencomité betrokken is, stelt dat tot 2002 competitieve inzendingen alleen gekeurd werden in VKC-verband (Vaste Keurings Commissie). "Deze keuring werd door collega telers verricht en had toen nog niet zoveel promotionele waarde. De ingezonden rozen moesten zo uniform mogelijk zijn. Echter, kwaliteit zit in veel meer aspecten en niet alleen in uniformiteit. Ik heb toen aan enkele exporteurs voorgesteld om een handelskeuring te gaan organiseren in Keukenhof. Zij waren direct enthousiast. Zo is, naast de vakkeuring, de VGB handelskeuring ontstaan."



Volledig los

Manon Velthuis bevestigt dat de VGB dit idee omarmde: "De toenmalige arrangeur had er wel wat moeite mee dat de handelssoorten in fust werden aangeboden. Consumenten niet, want voor hen hoeven de rozen niet persé allemaal uniform te zijn. Zij kijken op een heel andere manier naar rozen. In 2003 was de eerste Rozenshow met VGB Handelskeuring én Keukenhof Vakkeuring. Vanaf dat moment is ook de VGB steeds bij de organisatie betrokken geweest. Cees weet zelfs nog dat Joost Hoffscholte, de toenmalige burgemeester van Aalsmeer, de eerste Rozenshow opende in 1999. Het is fantastisch om te zien dat de Keukenhof Rozenshow is uitgegroeid tot de grootste consumentenshow met Rozen. Vooral toen enkele jaren geleden de importrozen er ook bijkwamen ging het volledig los!"

In beweging

Voor de rozenkeuringen worden aparte jury's samengesteld. Zo bestaat de Keukenhof Vakjury uit vier telers, drie importeurs en drie veilingmeesters; dit alles in wisselende samenstelling. Hageman is hiervan de coördinator. Gejureerd wordt voor de volgende prijzen: Keukenhof 1e prijs Roos NL, 1e prijs Roos Import, 1e prijs Roos Tros en de Vakprijs Roos. Velthuis organiseert de VGB Handelskeuring: "De jury bestaat uitsluitend uit VGB-leden; rond de zeven in- en/of verkopers. Voor het jureren zijn geen vaste richtlijnen zoals vroeger bij de VKC. Voorafgaand aan de keuring worden de criteria vastgesteld. De actualiteit zorgt ervoor waar het accent komt te liggen. De markt is altijd in beweging en vaste criteria passen daar gewoon niet in. Er zijn drie categorieën: Roos Nederland, Roos import en dit jaar voor het eerst trosroos."


Waardering

Tijdens de vakbijeenkomst Roos worden de awards van beide jureringen uitgereikt. De vakbijeenkomst is een echte netwerkbijeenkomst waar telers en handelaren elkaar treffen.
De Keukenhof Rozenshow vindt plaats van 12 t/m 17 april in het Oranje-Nassau Paviljoen. Het paviljoen zal weer ruim gevuld zijn met een zeer breed assortiment aan prachtige rozen. "De betrokkenheid vanuit het vak is groot dus het wordt top" zegt De Mooij. "De Rozenshow tijdens themajaar 'Romantiek in Bloemen', dat kun je gewoon niet missen."

Cees Hageman tijdens rozenshow en vakavond.