Marc Eijsackers
Marc Eijsackers Foto:

Eijsackers' erfenis

"Kijk door een Franse bril, of Duitse of Britse"

Door Walter Landesbergen

Op 31 maart heeft hij de deur achter zich dichtgetrokken. Marc Eijsackers is 4 jaar en 3 maanden directeur geweest van Bloemenbureau Holland. Een mooie tijd. Die wat hem betreft langer had mogen duren.

Over erfenis die Eijsackers nalaat, zegt BBH tevreden te zijn. Maar het bestuur is van mening dat bij de op stapel staande strategische heroriëntatie ander leiderschap past.

Erfenis

Eijsackers solliciteerde in 2013 naar het directeurschap van BBH. Als marketeer van Royal FloraHollland nam hij kennis van handel, handelaren en kwekers mee. Geen gespreid bedje. BBH had net de zoveelste reorganisatie ondergaan, personeel turbulente tijden achter de kiezen en de begroting was inmiddels gedaald naar 8 miljoen euro, eens 24 miljoen.
Zijn opdracht was stevig. Vorm een sterk team, zorg voor stabiliteit, verstevig het Europese netwerk en bereik consumenten in 4 landen met een generieke groene boodschap.

Eijsackers ging aan de slag. Nu, ruim vier jaar verder, kijkt hij terug. Met gemengde gevoelens, maar niet ontevreden over de erfenis die hij nalaat en waarmee zijn opvolger Dennis van der Lubbe verder kan. Een nalatenschap op het gebied van strategie, visie en campagnes.

Strategie

Eijsackers: "Een eerste strategische stap was directer contact met de consument om te ervaren wat bloemen en planten voor hen betekenen. Omdat er behoorlijke culturele verschillen tussen de doellanden zijn, hebben we de landenbureaus in Duitsland en Frankrijk een belangrijke rol gegeven, en er een in de UK opgezet. Een lokaal bureau zorgt voor een beter inzicht in de markt en voor grote verbondenheid met de sector aldaar."

"Vooral op de samenwerking met collega-organisatie Val'hor in Frankrijk en VLAM in België ben ik trots. Door weinigen voor mogelijk gehouden."

Visie

Eijsackers: "De visie met betrekking tot het positioneren van het groene product is aangescherpt. We zijn veel meer premium gaan denken: groen draagt zulke geweldige waarden in zich. In dat opzicht kunnen we bijvoorbeeld naar Frankrijk kijken. Kijk hoe daar Valentijn beleefd wordt, jaloersmakend gewoon."

Campagnes

Trots is Eijsackers ook op de campagnes van de afgelopen jaren. Onlangs nog met het blad ELLE, maar ook de Zonnebloem-rally, de mannenplanten en de Allerheiligen-campagne (Dia de los Muertos) in Frankrijk.
"Met de spraakmakende kwaliteitscampagnes trek je de aandacht van de landelijke media, waardoor je een groot bereik realiseert, wat nog eens wordt versterkt door de sociale media."

"Als ik iets beter had kunnen doen", biecht Eijsackers op, "dan was het de communicatie met de stakeholders. Als bureau hadden wij ons nog meer moeten laten zien aan de achterban. Meer verbinden. Meer onze prestaties uitdragen. Inmiddels gebeurt dat, maar het had eerder gekund."

Boodschap

'Mijn boodschap aan de sector?" Benader de consument door te kijken door een Franse bril, of Duitse of Britse. Stap uit je Nederlandse tunnel. Focus op de drivers achter het groen: emotie, creativiteit en beleving."

Peinzend: "Maar wie weet loop ik straks weer tegen een marketingcommunicatie baan op in de groene sector. En blijf ik mee bouwen aan het doel om van bloemen en planten een premium categorie te maken. Ideeën en inzichten heb ik genoeg."

Dia de Los Muertos
Green Screen adblocker
Mannenplanten
The National Gallery