De vijver met het bekende kunstwerk en zijn bloemen blijft een plaatje.
De vijver met het bekende kunstwerk en zijn bloemen blijft een plaatje. Foto: Wilma van Velzen

Keukenhof romantisch

Keukenhofdirecteur Bart Siemerink zei zin te hebben in de lente. "Ieder jaar is weer anders. Na een warme decembermaand stonden we drie weken geleden ineens op de schaatsen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Het werd weer warm en afgelopen weekend wederom stevige kou. Onze tulpen kunnen daar beter tegen dan wijzelf. Maakt u zich geen zorgen. De eerste tulpen laten gelukkig hun kleuren al zien en nu het warmer wordt 'brullen' de bollen de grond uit!" Verheugd vervolgde Siemerink dat het park weer mooier is gemaakt en dat er nog meer bollen zijn geplant dan voorheen, zeker vijfentwintig procent. "Dit zijn voornamelijk tulpen, die in lagen zijn geplant waarbij de vroege en late soorten bijdragen aan het bieden van bloeigarantie voor onze bezoekers van de eerste tot de laatste dag. Zelfs mengsels zijn in lagen geplant."

Must See attractie

Keukenhof is weer klaar om de vele bezoekers te enthousiasmeren voor 'onze Hollandse bloemen'. "De verwachtingen uit de markt zijn positief. De wereld economie ontwikkelt zich goed en steeds meer mensen zijn in staat om te reizen. Als zogenaamde Must-See-attractie staat Keukenhof op menig verlanglijstje. Samen met onze 100 bolleninzenders en 500 bloemenkwekers zorgen we ervoor alle bezoekers een echte herinnering mee te geven waarmee ze thuis zelf aan de slag kunnen gaan met bloemen in hun tuin, balkon of huiskamer. Ieder jaar versterkt Keukenhof zijn positie als etalage van de sierteeltsector. We willen immers het visitekaartje van Holland zijn en ons icoon, de tulp, samen met alle andere sierteeltproducten op zijn best laten zien."

Superromantische setting

Keukenhof heeft weer van alles te bieden met als rode draad het thema Romantiek in Bloemen. Duizenden tulpen en andere bolbloemen, weelderige opeenvolgende bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen met deze keer ook een Lisianthusshow om het spits af te bijten. Het Willem-Alexander Paviljoen toont nu al 500 soorten tulpen in volle bloei naast andere bijzondere productshows en het Beatrix Paviljoen is een en al Anthurium en Orchideeën. Arrangeur Dries Lecke geeft hier samen met de bekende modeontwerper Ronald van der Kolk wel op een heel bijzondere manier uiting aan bloemen en mode in een superromantische setting.

Tuingoeroe

Een bezoekje waard zijn eveneens de inspiratietuinen waarin ook tuingoeroe Rob Verlinden een tuin heeft ingericht. Nieuw in het park is het recent aangelegde Molenbos dat een wat drassiger biotoop heeft dan de rest van Keukenhof. Speciale soorten bloembollen, vaste planten en heesters die onder die omstandigheden gedijen worden hier prachtig gecombineerd. Dit alles om de talrijke bezoekers Keukenhof nog meer te laten beleven.

Publiek verjongd

Tevens haalde Siemerink de 8.9 bezoekerswaardering aan en zei hij dat Keukenhof dankzij forse investeringen de afgelopen vijf jaar een groei doormaakte van 800.000 naar 1,4 miljoen bezoekers. "Het vergroten van de bezoekersaantallen is niet ons doel, maar dankzij alle verbeteringen waaronder het nieuwe entree, de nieuwe systemen en uitbreiding van het parkeerterrein kunnen we ook aantallen van 40.000 tot 45.000 bezoekers op één dag prima aan. Dat moet ook, want het ontvangen van ruim een miljoen bezoekers in acht weken tijd is een forse logistieke operatie.

Inspireren

Onze bezoekers zijn overigens afkomstig uit meer dan 100 landen, voor het merendeel uit Nederland en Duitsland. Anderzijds verjongd het publiek en zien we steeds meer jongeren en gezinnen in ons park. Uiteraard zijn er een aantal leuke plekjes voor gezinnen met kinderen, maar waken we ervoor een Efteling met tulpen te worden. Het doel van Keukenhof blijft bezoekers te inspireren.
De komende weken zullen we, door een goede samenwerking met de regionale verkeerscentrales, de Bollenstreek bereikbaar houden. Keukenhof is er klaar voor! Keukenhof is van 22 maart tot en met 13 mei dagelijks geopend."

De paviljoens bieden volop kleur.
Een scene uit Romeo en Julia.
Dichteres Ester, de Jacoba´s en Bart Siemerink, directeur Keukenhof.
Paul Rem, conservator van Paleis 't Loo in gesprek met Tom Schreuder financieel manager Keukenhof.