Sierteelt moet digitale wereld in

code n Niet alleen bloemen en planten, ook bloembollen en boomkwekerij worden betrokken bij stichting Floricode, die standaarden en codes voor de sierteelt registreert. "De sierteelt verandert snel en ook wij moeten dat", zei voorzitter Gijs Kok op de jaarlijkse relatiedag Sierteelt(digi)taal, in het nog niet officieel geopende World Horti Center te Naaldwijk (donderdag 15 februari).

Thema: 'Platforms on stage'. Men kan van de bomen het bos niet meer zien qua platforms, maar er is een nieuwe manier van denken en handelen nodig, zeiden diverse sprekers.Volgens Cor Molenaar van adviesbureau 'eXQuo Consultancy' moeten sierteeltbedrijven een nieuwe wereld betreden. Wie dat achterblijft is binnenkort uitgerangeerd. Digitalisering is nu vooral gericht op goedkoper producten verkopen. Daar gaat het in de nieuwe businessmarkt niet meer om. Molenaar verwees naar Uber, 's werelds grootste taxibedrijf zonder zelf taxi en naar Aibnb, een hotelketen zonder hotels.

Geen websites

Platforms zijn volgens hem niet bij elkaar gooien van websites. Het gaat om de bemiddelaar (met zijn systeem) tussen koper en verkoper, om matchen van vraag en aanbod. Toevoegen van websites noemde hij ouderwets. Een verandering van businessmodel is nodig om als Nederlandse sierteelt de leidende positie te behouden. "Je kunt er op wachten dat Amazon op jullie markt komt," zei hij tegen de ondernemers.

Royal FloraHolland wil dat voor zijn, bleek uit wat Gerhard van der Bijl zei. "Wij gebruiken de naam 'platform' te gemakkelijk, terwijl men gewoon bezig is met digitaliseren van producten." Hij gaf toe dat de positie van de veiling onder druk staat. RFH wil de digitale marktplaats van de toekomst worden, na traditioneel die fysiek te zijn. Vandaar Floriday.

Vraaggestuurd

Het enige vraaggestuurde platform is Blueroots zei Marcel van der Hoeven. Ongeveer 50 handelsbedrijven, waaronder die van initiatiefnemer Dutch Flower Group, en 200 telers in diverse landen zijn er bij aangesloten. Veel informatie van eindklanten bereikt de aanbieder niet en omgekeerd, constateerde hij. "We lieten kansen liggen. De wereld is vraag gedreven, maar de meeste initiatieven gaan nog altijd van de aanbieder uit. Wij willen dat wensen van klanten achter de handelsbedrijven zichtbaar worden en kwekers maken waar die wensen. De markt vraagt om meer transparantie." Duidelijk is dat er in de sector nieuwe partners en concurrenten komen, zei Maurits Kreijveld van Wisdomoftecrowd.nl. Maar altijd, constateerde Kok, moet men het met elkaar doen om vooruit te komen.