Afbeelding
Foto: PR

Kwekers en veiling dupe oplichting CC-karren

fraude n Royal FloraHolland en tientallen bedrijven zijn de dupe geworden van oplichterij met in totaal vijfduizend karren van Container Centralen (zgn. CC-containers). Oplichters verkochten in wezen niet bestaande karren en daarbij behorende platen aan de ondernemingen, die via het veilingsysteem Avalanche werden bijgeschreven op hun tegoed ten laste van de kennelijk eveneens ingeschreven malafide verkopende partijen.


DOOR JOHAN BOS

Pas toen die – Blumengrosshandel Neudorf en fa. Koxxinga – meer karren bleken te hebben overgeschreven dan hun saldo was (zij stonden in feite in het rood) sloeg de veiling alarm. Maar die weigert zowel commentaar als voor de volledige schade op te draaien, omdat naar haar mening de verkopers zeiden failliet te zijn en dus uit de boedel van een faillissement is gekocht, wat wettelijk strafbaar is.

Handelspoot

"Onzin", vindt Cor de Jong van De Jong Plant BV, kwekerij van onder meer hortensia in Boskoop, een groep die ook een handelspoot heeft. "Ik wist van een faillissement niets af en ben alleen ingegaan op het aanbod van een lijnrijder, die zei ermee te stoppen." De CC-karren werden onder meer aangeboden via een advertentie op Marktplaats Tuinbouw. De Jong betaalde ongeveer € 36 per kar en € 3,50 per plaat. Volgens hem kosten nieuwe karren bij Container Centralen al gauw het dubbele. Hij liet zijn 'gekochte' spullen administreren op het veilingnummer van zijn bedrijf. Dat ging zowel de eerste als de tweede keer goed. Pas daarna ontdekte de veiling dat er sprake was van oplichterij.

Schade

"Na de tweede betaling van ons werd alles door de veiling teruggedraaid", zegt De Jong. Zijn schade bedraagt ongeveer veertien mille. De veiling is bereid de helft van de schade te vergoeden, ook al hebben de kopers van de karren volgens haar de wetgeving inzake faillissementen overtreden. Volgens haar is ook het systeem Avalanche oneigenlijk gebruikt, omdat het slechts zou dienen voor het administreren van de tegoeden in de CC-pool en niet voor "het verhandelen" van karren en platen. Ook is volgens Royal FloraHolland door de kopende partijen niet geverifieerd of in de prijs van de karren een onderhoudscontract met CC was begrepen.

Veel schade

Als een gedupeerd bedrijf niets wist van een faillissement, maar alleen van een bedrijfsbeëindiging, had het volgens een brief van RFH minstens zich kunnen afvragen waarom de karren niet simpelweg tegen de gangbare prijs bij een CC-depot zijn ingeleverd. De totale schade beloopt naar schatting intussen drie ton tot een half miljoen euro. Royal FloraHolland noemt het bedrag niet, maar meldde in augustus in een brief dat een Nederlands en een Duits bedrijf zijn gebruikt om via oplichting 'veel schade' in de agrarische en logistieke sector te veroorzaken.

Communicatie Flora Holland

De Jong zegt dat volgens Paul Ammerlaan van FloraHolland minstens 20 á 30 bedrijven de dupe geworden van aankopen van de oplichters. Ammerlaan mag overigens tegen de Bloemenkrant niets zeggen, verwijst naar een extern bureau als perswoordvoerder (hij weet overigens niet welk bureau), dat de kwestie niet blijkt te kennen. Tenslotte komt de woordvoerder van het voor de veiling werkende bureau met de volgende verklaring: "Royal FloraHolland is in gesprek met de betrokkenen over afhandeling. Die gesprekken lopen nog. Wij hechten eraan rechtstreeks met de betrokkenen te communiceren en dus niet via de media. Wij hebben hier daarom vooralsnog niets aan toe te voegen."

Medeplichtig

De veiling meldde in brieven aan de gedupeerden te onderzoeken of een juridische procedure tegen de oplichters mogelijk is, maar wil ook daarover niets kwijt aan de media. Om zo sterk mogelijk te staan in een eventueel proces, wil zij zoveel mogelijk documenten, zoals rekeningen, van de betrokkenen hebben. Die kunnen worden doorgegeven via: meldpunt@royalfloraholland.com.

Volgens De Jong heeft de veiling niets met onderhoudscontracten te maken en gaat zij, door dat in een brief wel te doen, op de stoel van Container Centralen zitten. Duidelijk is voor hem dat er een groot hiaat in het systeem Avalanche zit, anders was de oplichterij eerder opgevallen. "Hoe kan het dat er in een maand zomaar vijfduizend karren en een aantal platen worden geboekt zonder dat elders daar een saldo tegenover stond?" vraagt hij zich af. Hij vindt dat door die slechte administratie de veiling in feite onbewust medeplichtig is geworden aan de oplichterij.