Afbeelding
Foto: Frank de Klerk

Regeling in faillissement van Baas Plantenservice

n Langslepende zaak bijna afgerond

DEN HAAG- Voormalige interim-directeur Ad van de Wijdeven van het failliet verklaarde Baas Plantenservice uit Hazerswoude Dorp en curator mr. A. Berntsen hebben een financiƫle regeling getroffen.

DOOR FRANK DE KLERK

De interim-directeur zal een bedrag van ruim 1.116.000 overmaken aan de boedel van het faillissement. Deze betaling komt boven op een bedrag van ruim een miljoen euro dat einde vorig jaar al door Van de Wijdeven is betaald. In totaal betaalt de interim-directeur ruim 2.136.000 euro terug.

Regeling

De regeling is gunstiger voor Van de Wijdeven dan eerder bepaald door de Haagse rechtbank. Deze veroordeelde Van de Wijdeven tot betaling van 2,4 miljoen euro en rente. De interim manager tekende hoger aan bij het gerechtshof. Door de regeling is de juridische strijd van de baan. De curator kan overgaan tot het onderzoeken van de vorderingen van de crediteuren van het failliete bedrijf. Hij is van plan om in april een verificatievergadering te houden. De verwachting is dat er voldoende geld in de boedel is om meer dan de helft van de vorderingen toe te wijzen.

Verwijt

De curator maakte de interim-directeur het verwijt kort voor het faillissement veel onverplichte betalingen te hebben gedaan. De man zou de crediteuren hebben benadeeld door de inventaris van 949.000 te 'verkopen' aan Baas Holding. Op dat moment zou reeds te voorzien zijn dat de holding failliet zou gaan en het bedrag nooit betaald zou worden. Als gevolg zijn de crediteuren gedupeerd.

Claims

De interim-directeur verweet de curator op zijn beurt het zoeken van publiciteit om hoge claims van de crediteuren uit lokken. Tevens zou hij ten onrechte zijn beschuldigd van zelfverrijking. De man sprak over een enorme psychische klap, waardoor hij zou hebben overwogen zelfmoord te plegen. Enkele rancuneuze, voormalige zakenrelaties, die de rechtszaak bijwoonden, deden de uitlatingen van Van de Wijdeven af als komedie.

Zwaar weer

De kwekers gingen de boot in omdat zij in de periode voor het faillissement van Baas Plantenservice, in februari 2014, grote partijen planten hebben geleverd. Deze planten gingen voornamelijk naar twee Duitse bouwmarkten, Praktiker en Max Bahr. Toen deze bouwmarkten in januari 2014 failliet gingen, kwam ook Baas Plantenservice in zwaar weer terecht.