Afbeelding
Foto: RFH

Kester: "Vasthouden aan coöperatieve waarden"

toekomst n Kester: "Als ik naar de nabije toekomst van de tuinbouwsector kijk, dan maak ik me hele grote zorgen.

Voortschrijdende schaalvergroting zal leiden tot verschraling van het aanbod en nog grotere (buitenlandse) machtsconcentraties die het niet zo nauw nemen met duurzaamheid en mensenrechten.
Ik zie het gebeuren dat de sector door enkele grote spelers gedomineerd gaat worden. Invloed op de besluitvorming van de coöperatie wordt voor veel leden vrijwel onmogelijk.
Het besef dat de kracht van de coöperatie juist ligt in de verscheidenheid en veelkleurigheid van haar leden en dat saamhorigheid van onschatbare waarde is, die opvattingen worden steeds minder gedeeld. Straks geldt alleen nog het recht van de grootste mond.


Tegengeluid

Kester: "Met deze marsroute gaat de sierteeltsector een kaalslag tegemoet. Omvallende (familie)bedrijven, verdwijnen van kennis, teruglopende werkgelegenheid, afbladderend imago, verlies van leidersrol.
Ik ben niet tegen rendementsenken, maar ik wil wel strijden voor de immateriële waarden die de coöperatie zo succesvol maakt.
In dat op zicht vind ik het ook zorgelijk dat er aan het roer van RFH een CFO staat. De F van financiën, terwijl de V van visie nodig is. Al te lang hebben mensen zonder sectorachtergrond aan het roer gestaan.
Meest zorgelijk is echter het ontbreken van betrokkenheid vanuit de landelijke politiek. Den Haag loopt harder voor de uitbreiding van Rotterdam als haven en nieuwe woonwijken voor de hofstad, dan voor het redden van deze tuinbouwsector die vanuit coöperatief denken heeft bewezen, dat wanneer ieder individu ertoe doet er prachtige resultaten worden behaald.
Om de afbraak te stoppen zullen we komende maanden met bezorgde kwekers en handelaren een krachtig tegengeluid laten horen. Met geen ander doel, dan het redden van de sector die ons vakmensen zo aan het hart ligt."