Kester:
Kester: "De klok is een symbool van de coöperatieve gedachte." Foto:

Kester: "Sierteeltsector wacht grote catastrofe"

ALV n En opeens stond hij daar, op de extra algemene ledenvergadering van Royal FloraHolland, als spreekbuis van kwekers die de klok willen behouden.

In een gloedvol betoog zette Jos Kester toen, september vorig jaar, uiteen waarom de klok zo belangrijk is voor de sector en voor de leidende rol van Nederland in de wereld van bloemen en planten.
Maar eigenlijk was het succes al binnen. Al voor de vergadering besliste Royal FloraHolland dat de klok open blijft. Tot het moment dat de veiling klaar is zich te transformeren tot een digitale marktplaats, voegde de coöperatie er wel aan toe.

Maar voor Kester staat er meer op het spel dan de klok. De klok is een symbool van de coöperatieve gedachte. Die moet overeind blijven, volgens hem.
Kester: "Het is de coöperatieve gedachte die de sector tot wereldleider heeft gemaakt. Samen sterk. En juist dat samen wordt nu in rap tempo afgebroken. Of zoals Lucas Vos het zei: aan bedrijven die weinig aan RFH bijdragen, daar zit RFH niet op te wachten.

Die woorden van Vos werden bewaarheid op de laatst gehouden reguliere ledenvergadering van 7 december. Daar werd ingestemd met het principe kostenmaker kostendrager.
De klok voorlopig gered, maar de coöperatieve gedachte teruggebracht tot het boekhoudkundig principe van de dekkingsbijdrage.

Catastrofe

Kester: "Ik ben ervan overtuigd dat veel leden niet beseffen welke kant het opgaat met de coöperatie. De strategie 2020, de nieuwe organisatiestructuur… het gaat uitdraaien op een catastrofe. De meesten staan erbij en kijken ernaar.

Lees hieronder verder.