Afbeelding
Foto:

'Nieuwe groene revolutie is zeker meer dan nodig'


n Mechanisatiebeurs richt pijlen op samenwerking

Mechanisatie n Wat groen wordt genoemd, moet groen zijn geproduceerd en overheden in importerende landen gaan steeds hogere eisen stellen op dat punt. Dat was een van de boodschappen die de bezoekers van een bijeenkomst in Vijfhuizen (10 januari), tijdens de 68e Mechanisatiebeurs voor bollentekers en –handelaren, in Vijfhuizen kregen te horen.

DOOR JOHAN BOS

De tijding sloot aan bij de in september gelanceerde visie 'Op naar een Vitale Teelt in 2030' van KAVB, de Greenports Duin- en Bollenstreek en Noord-Holland Noord en Wageningen UR. Het gaat allemaal om topkwaliteit bloembollen en bolbloemen, vrij van ziekten, klimaatneutraal en in harmonie met de leefomgeving en verantwoord t.a.v. hulpbronnen (zoals energie, water en bodem) geteeld. En daarbij moet die productie ook nog rendabel zijn en geld opleveren.

Samenwerking

Dat kan, zeiden directeur Ernst van den Ende van Plant Science bij Wageningen UR en adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB. Standhouders beaamden dat, maar allerlei al bestaande en nieuwe projecten moeten met elkaar worden verbonden. Samenwerking met partijen binnen- en buiten de sector is hard nodig, benadrukte Hoogendijk. Er is ook meer wisselwerking in de sierteelt nodig. Elke branche daarin lijkt nu een eigen plan te hebben.

Kennis

Van den Ende ziet de bollenteelt als aanjager van noodzakelijke innovaties, zodat meer kan worden geproduceerd, van betere kwaliteit en met minder bedrijfsmiddelen als kunstmest en energie. "Er is een derde groene revolutie nodig", zei hij. "Wij hebben fantastische ondernemers in Nederland, bij wie fundamentele kennis bestaat." Toegepast onderzoek van de WUR doet wat hem betreft de rest.

Intussen is LTO wel met plannen bezig, die alle sectoren binnen de tuinbouw omvatten. Maar het moet allemaal sneller worden uitgevoerd, vond Van den Ende, die het overigens goed nieuws noemde dat daarover met het Ministerie van Landbouw overleg wordt gevoerd. Het heeft volgens hem geen zin allerlei initiatieven, ook regionaal, naast elkaar te laten bestaan. "Ik maak te vaak mee dat regio's naast elkaar aan de slag gaan. Het nadeel van zo'n regionale aanpak is dat die te fragmentarisch wordt."

Computer

De technologische ontwikkelingen gaan intussen razendsnel, bleek tijdens de beurs en op het daar ingerichte kennisplein (een stand die gezamenlijk door o.m. universitair- en beroepsonderwijs, Flynth, Greenports, Rabobank en andere partijen was ingericht). Onder meer het oprukken van DNA-techniek voor planten verandert veel. "De veredelaar van de toekomst zit achter een computer. Dat neemt een enorme vlucht", zei Van den Ende.

Wageningen Universiteit


Onderzoeker Henk Gudde van de WUR leek het daar mee eens. Hij wees er op dat de klassieke bollenteelt neerkomt op planten en oogsten en dan weer uit de oogst planten en opnieuw oogsten. Dat vergt nu eenmaal bestrijdingsmiddelen. "De ziekten en plagen gaan van het veld naar de schuur en weer terug. Maar het doel is in 2030 zonder die middelen te produceren. Wij moeten dat éénrichting-systeem doorbreken, door snelle vermeerdering in het laboratorium van ziektevrij materiaal." Nu nog is hij op dat gebied met Lelie doende ("een virus was die teelt bijna aan het verwoesten"), maar het is de bedoeling dat naar alle bolgewassen uit te breiden.

Afbeelding