Afbeelding
Foto: Frank de Klerk

Curator en Baas Plantenservice zoeken financiële regeling


DEN HAAG n Het failliet verklaarde Baas Plantenservice uit Hazerswoude Dorp en curator mr. A. Berntsen hebben twee weken de tijd gekregen om tot een regeling te komen.

DOOR FRANK DE KLERK

Dit was afgelopen week de afspraak bij het Haagse Gerechtshof. Als er over twee weken geen oplossing is bereikt, doet het Gerechtshof over enkele maanden alsnog uitspraak.

Beroep

In juli 2016 zijn Baas Plantenservice en de door de Rabobank aanbevolen Van de Wijdeven door de Haagse Rechtbank veroordeeld tot betaling van 2,4 miljoen Euro wegens het leegplunderen van het bedrijf kort voor het faillissement.

Baas en Van de Wijdeven wilden zich echter niet bij dit vonnis neerleggen en tekenden hoger beroep aan. Inmiddels hebben beiden 9 ton aan de curator betaald.
Dat betekent dat er nog een bedrag van bijna anderhalf miljoen euro open staat. Baas Plantenservice en Van de Wijdeven willen dit bedrag omlaag krijgen.

Claims

Advocaat Pieter van der Korst van stelde namens Baas en Van de Wijdeven de integriteit van curator Berntsen aan de orde. Deze zou publiciteit in de media hebben gezocht om zo hoog mogelijke claims van gedupeerde kwekers uit te lokken. Ook zou ten onrechte door de curator het beeld zijn gewekt dat Van de Wijdeven uit is geweest op zelfverrijking.

Schade

In plaats van rijker te worden zou deze interimmanager juist persoonlijke schade hebben geleden en een psychische klap hebben opgelopen. Het zou voor hem een enorme tegenvaller zijn geweest toen zijn beroepskosten aansprakelijkheidsverzekering de schade niet wilde vergoeden.

Zelfverrijking

,,De curator wilde beslag leggen op mijn privébezittingen waar ik 47 jaar voor heb gewerkt'', zei de in België wonende Van de Wijdeven snikkend. ,,Ik durfde het mijn vrouw niet te vertellen totdat de deurwaarder zich meldde.
Ik dacht erover om zelfmoord te plegen maar dan zou ik mijn vrouw en kinderen met de schuld opzadelen. Ik heb altijd in het belang van het voortbestaan van de onderneming gewerkt. Het beeld van onbehoorlijk bestuur en zelfverrijking klopt niet.''

Faillisement

Namens de curator hield mr. J. Thiele vast aan betaling van het volledige bedrag van 2,4 miljoen Euro. Hij verweet Van de Wijdeven onverplichte betalingen in het jaar voor het faillissement.
"Dit mag niet worden verwacht van een bestuurder, die op zijn taak is berekend'', zei mr. Thiele. ,,Die bestuurder is altijd verantwoordelijk''. De curator is van plan in april van dit jaar een verificatievergadering te houden.

Vordering

Tot die datum kunnen crediteuren een vordering indienen. Inmiddels is er een deskundige aan het werk om alle vorderingen nog een keer door te lichten. De rechter deed een oproep aan beide partijen om snel tot een oplossing te komen zodat de gedupeerde kwekers zo snel mogelijk uitbetaald kunnen worden.

De curator verwacht een uitkeringspercentage tussen de 40 en 69 procent van de vordering.