De scheidende voorzitter Nico Koomen.
De scheidende voorzitter Nico Koomen. Foto:

Kwalitatieve strijd deelnemers

Winnaar n Uiteindelijk was het Royal Lemkes dat nipt de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018 won.


Volgens de jury "omdat het opvallend veel initiatieven en verantwoordelijk toont om projecten op te zetten die bijdragen aan nog meer duurzaamheid in de keten, zoals het clusteren van beroepsvervoer om zo het aantal vervoersbewegingen per regio terug te dringen. Royal Lemkes gaat ook duurzame relaties aan met zijn leveranciers en klanten en zorgt goed voor zijn personeel, door hen zelf opgewekte zonne-energie te leveren."

Popeye moment

Royal Lemkes onderscheidt zich met een sterke bedrijfsidentiteit en is een voorbeeld voor de sector. De bekendmaking van Royal Lemkes als winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018 werd door zowel de eigenaars als de medewerkers met enthousiast gejuich ontvangen. Als inspiratie gaf Kees Lemkes eerder al tijdens de presentatie mee dat als het gaat om duurzaamheid bedrijven behoefte hebben aan een Popeye moment. "Om Olijfje uit handen van Brutus te houden nam hij spinazie en kon hij alles aan. De moraal hiervan is, dat je soms iets anders of anderen nodig hebt om Brutus te verslaan en de wereld mooier te maken."

Bestuurswisseling

Voorafgaand aan de prijsuitreiking keek voorzitter Nico Koomen terug op het afgelopen jaar. Voor de laatste keer, want aan zijn zesjarige bestuurstermijn was een einde gekomen. Michiel van Ginkel volgt hem op als voorzitter. Koomen was blij dat de Tuinbouw weer tot bloei komt. "Na een veel te lange periode van recessie zijn er weer positieve cijfers. De tuinbouw bloei en groeit. De schaalvergroting gaat door, in de glastuinbouw het snelst bij tomaten. De bloembollen raken uitverkocht, daar weet winnaar JUB Holland alles van. Zok haalden landelijk nieuws met de gele narcissen van Leenen bij de begrafenis van koning Bhumibol in Thailand."

Welkome ontwikkelingen

Koomen meldde dat het wegvallen van de Hortifair ruimschoots is gecompenseerd door de internationaal hoog aangeschreven sierteeltbeurs IFTF in Vijfhuizen en de Royal FloraHolland Trade Fair. Hij prees de start van World Horti Center in het Westland, de bouw van Floriworld in Aalsmeer, het World Food Experience Center in Ede en in 2022 de Floriade in Almere. Toppers voor de internationale arena zijn Ter Laak Orchids en JUB Holland die kandidaat zijn voor de AIPH Awards op de IPM in Essen. "Ondernemen is omgaan met onzekerheden. Sommige onzekerheden zijn met een verzekering af te dekken, maar zaken zoals de Brexit kunnen grote gevolgen hebben. Veel Nederlandse producten staan in de Britse schappen en vast staat al dat het fytosanitaire dossier zwaar zal wegen. Een sterke vertegenwoordiging in Brussel is nodig en met Minister Carola Schouten is een dappere bewindsvrouw aan de slag gegaan."

Chocolade Evangelist

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018 werd gepresenteerd door Barbara van der Meer. BuzzMaster zorgde voor het betrekken bij de bijeenkomst met mobiele bijdragen aan de discussie rond het thema 'Duurzaam Ondernemen'. Chocolade Evangelist Ynzo van Zanten vertelde het unieke verhaal van Tony's Chocolonely dat de strijd aanbindt tegen de chocoladecriminaliteit. Tony's Chocolonely is niet alleen 100% FairTrade, maar ook 100% cacao zonder slavernij. Hiermee zette Van Zanten de toon dat duurzaamheid en FairTrade ook inhoudelijk en van binnen uit moeten worden benaderd. Het op zijn kop zetten van bestaande waarden zoals rode wikkels om melkchocolade, toevoegingen als zeezout en de binnenzijde van de wikkel het doel hebben bereikt.
"Durf te nemen van een traditionele industrie". Deze kwestie van lef hebben gaf hij mee aan de tuinbouw.

De nieuwe voorzitter Michiel van Ginkel.
Goed te zien via het beeldscherm.
Veel belangstelling voor de bijzondere bijeenkomst.
Afbeelding