Afbeelding
Foto:

Westland Event 2017

n Internationalisering voor behoud toppositie tuinbouw

Export n De Nederlandse tuinbouw is goed voor een exportwaarde van 18 miljard euro maar om deze toppositie te behouden is wel internationale samenwerking nodig. Internationalisering was de rode draad tijdens de voordrachten van een groot aantal sprekers tijdens de Westland Event 2017.


Door Frank de Klerk

Deze werd op woensdag 6 december gehouden in de toepasselijke omgeving van een tot congresruimte omgebouwde hal van veiling FloraHolland.

Kracht

Internationaliseren klinkt prachtig maar is niet gemakkelijk. Marco van Leeuwen, Managing Director Rijk Zwaan vertelde de honderden aanwezigen over de behoedzame wijze waarop Rijk Zwaan internationaal opereert. Het zaadveredelingsbedrijf denkt sterk vanuit de kracht van de eigen bedrijfscultuur. In de praktijk betekent dit dat Rijk Zwaan nauwelijks overnames doet en zijn producten zelf veredelt. ,,Wij groeien uit eigen kracht en verspillen geen energie bij de overname van bedrijven met een andere bedrijfscultuur'', zei Van Leeuwen. ,,In de veredeling nemen wij hooguit een klein bedrijf over omdat de risico's dan te overzien zijn''.

Onveiligheid

Samenwerken is geen doel op zich. Het is een kans, maar je moet zorgen dat het past als een jas. Als de samenwerking niet goed voelt, als er geen DNA-match is, levert deze je op lange termijn uiteindelijk veel zorgen op. Ga zorgvuldig te werk en liever iets langer zoeken naar de juiste samenwerkingspartner dan te snel van start willen gaan.' Iedere markt vereist een eigen, zorgvuldige benadering. Rijk Zwaan liet Nigeria lang links liggen vanwege de onveiligheid in dit land. Inmiddels heeft het Lierse bedrijf ter plekke een betrouwbare kwartiermaker gevonden. In Japan is gestart met research en development. De commerciële activiteiten worden door een Japanse partner gedaan. Vietnam biedt volgens Van Leeuwen ongekende mogelijkheden: ,,De kansen liggen voor het grijpen.''. Het bedrijf is er commercieel actief.

Verkeerde outfit

Wouter Kuiper, CEO bij kassenbouwer Kubo B.V. uit Monster, is de derde generatie in het familiebedrijf. Hij begon 18 jaar geleden en kreeg meteen de vuurdoop. Zijn vader kreeg een telefoontje en had moeite met de Engelse taal. ,,Ik geloof dat zij een kas willen kopen'', zei hij tegen zijn zoon. Binnen een dag was de zoon in zijn paarse Ford-Escort op weg naar Italië. ,,Ik ontdekte onderweg dat ik een groot pak aan had en verkeerde schoenen'', zei Kuiper. ,,Ik kocht in Italië schoenen maar zij hadden alleen instappers van de verkeerde kleur'. Toch verkocht ik in die verkeerde outfit een kas. Ik dacht tegelijk: ik kan verkopen en wij hebben een fantastisch product.'' Inmiddels haalt Kubo 95 procent van zijn omzet in het buitenland. Onlangs verkocht het bedrijf een project van 30 hectare in China.

Producent

Richard ter Laak, mede-eigenaar van Ter Laak Orchids, vertelde als derde ondernemer over zijn internationale ervaringen. Ter Laak begon onlangs na een grondige voorbereiding met het kweken van Phaelaenopsis in Portrero Carillo in Guatemala. Op 1750 meter hoogte worden eindproducten voor de lokale markt en halfwas voor de export geteeld. De hoge ligging van de kassen zorgt dat de temperatuur tussen 19 en 23 graden schommelt. Dit levert een zeer goede kwaliteit op.

Goedkoper is de productie in Guatemala niet. Koeling is door de gematigde temperatuur niet nodig maar daar staat een hoge energierekening tegenover om de warmte in de kas constant te houden. Het project is een joint venture met de lokale producent HFT Seedservices en de Costa-Ricaanse Phaelaenopsis producent Agro Orchids.

Afbeelding