'Sierteelt loopt achter met digitalisering'

Sierteelt n Met digitaliseren, loopt de sierteelt zwaar achter in vergelijking met andere sectoren. Dat zei Leo van der Zon van Helios Management op een bijeenkomst van Blooming Breeders. Die organisatie richt zich voornamelijk op het bewaren voor Nederland van kennis op het gebied van veredeling.

door Johan Bos

De bijeenkomst bij Celieplant had betrekking op de hele keten.'Die bungelt wat digitalisering betreft helemaal onderaan', zei Van der Zon in een presentatie die hij samen met Henri van Schaik van HVS Office Service hield. Zijn mening is dat een nieuw hoofdstuk aan digitalisering van de sierteelt kan worden toegevoegd in de vorm van Blockchain, een datastructuur die oorspronkelijk achter het Bitcoin netwerk zit, maar als infrastructuur nu ook voor andere doelen kan worden gebruikt.

                        

Data

Aan het gebruik van data op die manier is de sector nog nauwelijks toegekomen, constateerde gespreksleider Hermen de Graaf, die een aantal stellingen aan de zaal voorlegde. Zoals: Blockchain gaat in de sierteeltsector geen rol spelen. Eigenlijk kwam er geen duidelijk antwoord uit de zaal, al was men het er wel mee eens dat ICT-research nodig is op dit gebied. "Ik weet er veel te weinig van, maar als dit ons gaat helpen effectiever te werken, omarm ik dat wel", verzuchtte iemand. Wat de sector nu doet, heeft eigenlijk weinig te maken met data verzamelen op basis van blockchain, maar gewoon digitale platforms vormen, was een andere constatering.

Moet er niet een leidinggevende instantie komen om nieuwe wegen in te slaan, vroeg zowel De Graaf als voorzitter Berry Philippa van Blooming Breeders zich af. Voor de techniek op zich zouden ook instanties van buiten de sector kunnen komen, zoals het bij de taxisector met het van buiten komende Ueber ging. Een ander voorbeeld is Amazon. "Ueber is geen taxibedrijf, maar levert een techniek", constateerde Van der Zon.

Concurrenten

"Wie de data heeft, heeft de macht", zei Philippa. "En door meer platforms te creëren wordt de BV Nederland uit elkaar gespeeld."

Toch is de sierteeltketen geneigd teveel naar binnen te kijken, zodat men moet hopen op een buitenstaander die zich er mee gaat bemoeien. Maar Van der Zon vond niet dat de sector zich dat kan veroorloven.

Hij dacht dat ICT – ook financieel – meer in de belangstelling van Greenport Holland en de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen (waar de voedingstuinbouw nu volgens hem de krenten uit de pap haalt) moet komen. En opnieuw kwam de roep om samenwerking boven drijven, waarmee het tot nu toe toch vooral bij woorden bleef. "Wij moeten als concurrenten bij elkaar gaan zitten, omdat het nodig is." Volgens Philippa zet het snelle oprukken van ICT, inclusief Blockchain, de sector wel aan het denken.

Duurzaam

Waarna John Celie van de uit Celieplant voortgekomen Groenland BV, met tal van dochtermaatschappijen in de groep (zoals Bouquetnet en Bloominess) ook tijdens een rondleiding door het bedrijf sterk de aandacht vroeg voor duurzaamheid. Er wordt een nieuw pand voor Celieplant gebouwd, waarna andere bedrijven van de groep het oude betrekken. "Wij hopen ook in die nieuwbouw enorme stappen voorwaarts te maken." Onder meer door 2000 zonnepanelen, waterrecycling, afvalscheiding, hygiëne en optimale logistiek. "Onze missie is het lef om gr0oen te groeien en onze visie goed te zijn voor mens en milieu."