Afbeelding
Foto:

Keukenhof legt het nieuw Molenbos aan

Het gebied naast de molen in Keukenhof heeft met de aanleg van het Molenbos een nieuwe invulling gekregen. De werkzaamheden zijn in zoverre gevorderd dat ook hier de bollen kunnen worden geplant.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Het planten van de bollen in het nieuw Molenbos werd donderdagmiddag 7 december extra luister bijgezet doordat een aantal groenjournalisten was uitgenodigd om dit samen met Keukenhofdirecteur Bart Siemerink te doen. Onder het toeziend oog van tuinman André Beijk werd een aantal bollen geplant onder herfstachtige omstandigheden. Zoals het een goed groenjournalist betaamd werd natuurlijk uitgeplozen dat het hier om Tulipa bakeri 'Lilac Wonder' ging. Een soort dat zich prima handhaaft in een wat natter gebied zoals het Molenbos.


Verstandig bomenbeleid

Siemerink licht toe dat, hoewel de Keukenhof poorten zijn gesloten, in het park van alles gebeurt. "Door 40 tuinmedewerkers worden elk najaar ruim 7 miljoen bollen met de hand geplant. Ondanks de relatief natte herfst liggen we op schema en zullen rond Kerst de laatste bollen worden geplant. Uiteraard blijven de tulpen het belangrijkst en komen deze het beste tot hun recht in een fraai decor van bomen en heesters."

Twee wensen

Ook lagen er twee wensen. De eerste is vorig jaar gerealiseerd met de aanleg van het Julianabos aan de zuidkant. Dit gebied is bosachtig en de wat drogere biotoop leent zich goed als natuurtuin. De nieuwe aanplant is goed aangeslagen en de bollen zijn geplant. De tweede wens betrof de aanleg van het Molenbos. Dit gebied, met de Japanse tuin, was gedateerd. De oude beplanting is grotendeels vervangen door jonge eiken, lindes, wilgen, essen en heesters. Deze zijn geschikt voor een wat nattere biotoop, evenals een aangepast bollenassortiment dat wordt aangevuld met vaste planten, varens en perkgoed. Deze afwisseling in beplanting is van toegevoegde waarde voor Keukenhofbezoekers."

Meegroeien in concepten

Het nieuwe entreegebouw, de extra parkeerplaatsen en nieuwe aanrijroute hebben zich vorig jaar bewezen en een goede indruk gemaakt. "Tot 45.000 bezoekers kunnen we per dag uitstekend aan. Incidentele bezoekersaantallen van 60.000 op Corsodag en de eerste zonnige zondag van het seizoen gaat ook. Keukenhof groeit en dan moet je ook meegroeien in concepten. Naast het showen van de tulpen vervult Keukenhof bovendien de functie van Internationaal Showvenster van de Nederlandse Sierteelt. Hiermee is Keukenhof een van de grootste consumentenshows. Zo'n 15% van de bezoekers is vakgericht en komt met groene ogen kijken. Behalve met de tulpen in het park bezorgen we de consumenten ook met de weelderige en romantische bloemenshows in de paviljoenen een goed gevoel. Kwekers wordt het zo gemakkelijk mogelijk gemaakt om mee te doen."

Vette knipoog

In het Beatrix Paviljoen zullen de orchideën weer domineren. Zuidkoop uit De Lier legt zich opnieuw toe op 's wereld grootste Lelieshow in het Willem-Alexander Paviljoen. Hoofdarrangeur Heleen Valstar heeft de verantwoording voor de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen. Rond het Keukenhofthema Romantiek in Bloemen wordt hier weer flink uitgepakt en krijgt het product Lisianthus een groter platform. Romantische sfeerhoekjes worden eveneens gerealiseerd. Ook is de leeftijdgrens voor een toegangskaart met reductie verruimd van 4 tot en met 17 jaar. Wellicht brengt dit de gemiddelde leeftijd onder de Keukenhofbezoekers nog verder omlaag. Vorig jaar bezochten meer dan een miljoen bezoekers het park.
Keukenhof is open van 22 maart tot en met 13 mei 2018.