Afbeelding
Foto:

Syrische ingenieur Kubo kijkt alleen vooruit

Reis n Mustafa Kader kwam twee jaar geleden als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Aan terugblikken doet hij niet. Over de reis van zijn gezin naar Nederland wil hij niets zeggen. Vanaf de eerste dag heeft hij zich voorgenomen vooruit te kijken.

DOOR FRANK DE KLERK

Hij ging aan de slag als begeleider bij Vluchtelingenwerk Nederland in Naaldwijk. Dat resulteerde in een stage bij KUBO, een projectontwikkelaar in de kassenbouw. Zijn actieve opstelling leverde resultaat op. Inmiddels is Mustafa in dienst bij KUBO als Production Engineer. Hij maakt overzichtstekeningen waarmee in de fabriek van KUBO onderdelen voor kassen kunnen worden gemaakt.


Vertrek

,,Ik ben opgeleid als architect en ontwierp in Syrië gebouwen en wegen'', zegt de 34-jarige Mustafa, die met vrouw en drie-jarig dochtertje Hivda en twee-jarig zoontje Nouri in Wateringen woont. ,,Wij zijn Syrische Koerden. Toen de oorlog uitbrak verhuisden wij naar Iraks Koerdistan, waar ik een jaar als architect werkte. Ik heb daar geprobeerd een leven op te bouwen. Toch besloten wij te vertrekken.''


Werkplek

,,In Syrië woonde ik in Aleppo. Na mijn afstuderen als ingenieur werkte ik als ontwerper en supervisor in de bouw. Ik ben gewend om op de computer tekeningen te maken. Ik werkte met meerdere systemen zoals de Auto CAD. Bij KUBO ga ik werken als Production Engineer. Het werk is wel anders. In het midden oosten is geen kassenbouw maar ik vind het werk bij KUBO interessant. Het is een prachtige maar ook een gezellige werkplek. Ik heb in Koerdistan ook op internationaal niveau gewerkt maar Nederland heeft in de automatisering een hoger professioneel niveau.''


Respect

,, Ik heb nu een verblijfsvergunning voor vijf jaar en niemand weet wat de toekomst brengt. Ik denk ook niet na over die vergunning. Mijn hele familie woont in Duitsland, mijn ouders in Bremen maar ik wilde naar Nederland. Ik heb tevoren veel gelezen over Nederland en de Nederlandse maatschappij. Het is voor mij een goede beslissing geweest.

Ik wil niet van een uitkering leven. Vanaf de allereerste dag heb ik contact met Nederlandse mensen gezocht om iets te kunnen doen. Ik vind de Westlanders echt goede mensen. Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar elkaar toe maar wel met respect. Als iemand nee zegt tegen mij is dat echt geen probleem.


Afbeelding