DFG duurzaam en digitaal naar 1,5 miljard

Stijging n Dutch Flower Group (DFG) bereikt met een stijging van 8% dit jaar om omzet van € 1,5 miljard, maar is onzeker over Brexit, die zichtbaar invloed op valuta en afzet heeft. CEO Marco van Zijverden zei dat bij de zestiende uitreiking van de Dutch Flower Awards, op de Trade Fair in Aalsmeer.

Door Johan Bos

Digitalisering en duurzaamheid hebben volgens hem de toekomst en zijn hard nodig. Maar daarbij moet onderling samenwerken tussen mensen niet uit het oog worden verloren, voegde hij er aan toe. Intussen grijpt e-verkoop razendsnel om zich heen en is de vraag wat de digitale bloemen- en plantenmarktplaats voor de consument is, vooral nu uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat 30% van de aankopen online gaat, zei Van Zijverden.

Om daarop in te spelen heeft DFG een CIO (eindverantwoordelijke directeur voor ICT) benoemd en is op initiatief van het bedrijf een onafhankelijk b-to-b platform onder de naam Blueroots gesticht, waarvan al 22 handelsbedrijven aandeelhouder zijn, met een totale exportwaarde van € 3 miljard.

Het staat open voor samenwerking met het door FloraHolland gestichte Floriday, dat eveneens tijdens de beurs werd gepresenteerd, benadrukte Van Zijverden. Er is alle reden om voor de afzet van bloemen en planten dit jaar te kiezen voor digitalisering, vindt hij. Daarbij is Blueroots volgens hem vraag (en niet aanbod) gestuurd.

Duurzaam

DFG is, net als met FleuraMetz voor Blueroots, ook de founding father van het duurzaamheidsplatform FSI en heeft de ambitie dat van de door de onderneming verhandelde producten 90% in 2020 duurzaam is geteeld. Samen met Royal FloraHolland, Waterdrinker, Royal Lemkes en FleuraMetz heeft DFG daartoe eerder dit jaar daartoe een manifest getekend. "Dat willen wij meenemen naar onze kwekers. Zonder duurzaamheid in de bedrijfsvoering wordt het lastig te overleven."

Met een aantrekkende economie neemt ook de krapte op de arbeidsmarkt toe en wordt het lastiger de juiste mensen te krijgen, zei hij. Daarbij speelt het imago van de sector een demotiverende rol. DFG nam daarom het initiatief het World Horti Center in Naaldwijk te stichten, een combinatie van bedrijfsleven en onderwijs. Daarnaast is het bedrijf bezig met ontwikkeling van een Talent Academie binnen de tuinbouw en is het founding partner in een nieuw te bouwen Floriworld in Aalsmeer, waar men jaarlijks denkt 400.000 consumenten uit de hele wereld bloemen en planten te laten beleven.

Nuttig

Hij zei het jammer te vinden dat Lucas Vos al 'na zo'n korte periode' vertrekt bij FloraHolland. Die heeft een strategie ontwikkeld, maar volgens Van Zijverden zou enige aanpassing daarvan nuttig zijn voor de sector. Daarmee doelde hij onder meer op verbetering van de logistiek, doorvoeren van de beloofde kostenverlagingen voor de handel en modernisering