Afbeelding
Foto:

IFTF ruim van opzet

De 8e editie van de International Floriculture Trade Fair (IFTF) Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen die van 8 tot en met 10 november heeft plaatsgevonden was geslaagd.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Mede dankzij de uitbreiding van het beursoppervlak tot 25.000 m2 was de beurs ruim van opzet, wat zowel door exposanten als publiek werd gewaardeerd.De IFTF heeft al eerder bewezen een professionele beurs van internationale allure te zijn, maar heeft zichzelf ditmaal overtroffen. Een kleine 300 exposanten gaven kleur aan de beurs die bestemd is voor kwekers en een groot koperspubliek uit de hele wereld. Direct al bij binnenkomst werden de beursbezoekers overvallen door een kleurrijk bloemengeweld. De 'wow-factor' was duidelijk aanwezig.

Waardering

Veel waardering was er onder exposanten en bezoekerspubliek voor de uitbreiding van 12.000 m2 extra beursoppervlak. "Geweldig zoveel licht en ruimte en veel minder gedrang. Je kon de stands veel beter overzien" was een veelgehoorde opmerking. Zowel woensdag als vrijdag was het een flinke drukte op de beursvloer, donderdag lagen de bezoekersaantallen iets lager. Het meest opvallend was de wijze waarop door de exposanten, die afkomstig waren uit zowel binnen als buitenland, werd uitgepakt. Grote toeven rozen, frisse voorjaarsbloeiers, zuilen met het hele bloemenpakket, groene planten, pauwen met rozenstaarten, bloemmozaïeken en zelfs een tunnel van bloemen. Leuk is het om te zien dat exposanten steeds creatiever worden in het bedenken van meer beleving.

Wim Hazelaar Trofee

Om ook Nederlandse bloemisten te verleiden naar de IFTF te komen vond donderdagavond vond de uitreiking plaats van de Wim Hazelaar Trofee. De belangstelling hiervoor was groot, wat resulteerde in een eveneens groot applaus toen de Kroatische Ani Poklepovic als winnares werd uitgeroepen. Uit handen van Ruud Hazelaar kreeg ze de trofee overhandigd. Maarten van de Waal werd tweede en Elise Rosen werd derde. De vierde prijswinnaar, de Autralische Katharina Albrechtsen, kreeg een heel bijzondere prijs. Pini Cohen van Decofresh roses was aanwezig omdat hun nieuwste roos naar Katharina wordt vernoemd. Joan Stam van Bloomtube verraste winnares Ani Poklepovic met een uitnodiging om een promotiefilmpje van haar te maken en uit handen van Chris Martens van Smithers kreeg zij ook nog een geldbedrag. Alle twaalf deelnemers, zes internationale en zes Nederlandse arrangeurs, kregen tevens de nieuwste YourLily uitgave overhandigd.

Jurering

De jurering vond plaats door arrangeurs Piet Vellekoop, Karin Pasman en Frits Driessen onder voorzitterschap van Johan Licher. Zij hadden er flink werk aan gehad de vele prachtige resultaten te beoordelen die in de Florist Lounge werden tentoongesteld. Het puntentotaal van de eerste zes lag dicht bij elkaar. Piet Vellekoop liet weten dat vooral gekeken was naar het verwerken van de bloemen en materialen, kleurgebruik en totale uitstraling. Leuk detail is dat voor meer interactiviteit de werkplekken van de deelnemers eveneens in de Florist Lounge waren gesitueerd waardoor beursbezoekers volop inspiratie op konden doen. De Australische deelneemster Katharina Albrechtsen vertelde haar deelname aan een vriendin te danken hebben. "Zij had mij aangemeld voor de Fund Race Rose & Heart. Dit leverde 3.500 euro op, ruim voldoende om naar Nederland te komen. Het was geweldig!" De organisatie van de Wim Hazelaar Trofee was in handen van Ruud Hazelaar en Monique Peters. Beiden zeiden terug te blikken op een zeer geslaagd evenement waarvoor de belangstelling met rasse schreden groeit. Volgend jaar weer was hun devies.