Afbeelding
Foto: Wilma van Velzen

Kwekers hebben hart voor de goede doelen

Doel n Aan het thema duurzaamheid van de Trade Fair in Aalsmeer, hebben sommige kwekers extra aandacht geschonken door goede doelen via hun afzet te steunen. De anthuriumkwekers brachten € 15.695,- bijeen voor de Nederlandse Hartstichting.

door Johan Bos

Ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van de groep Air So Pure, waarbij nu 13 kwekers zijn aangesloten, veilde die de laatste weken digitaal een truck met 42 Deense karren vol diverse planten voor het Longfonds. Waterdrinker Aalsmeer sleepte de lading in de wacht voor € 25.125. een bedrag dat met een symbolische cheque aan directeur Hendrien Witte werd overhandigd.

Zuiverend

Directeur Bob Moria van Waterdrinker zei dat het doel hem persoonlijk bijzonder aansprak, omdat hij zelf astmapatiënt is. CEO Lucas Vos van Royal zei trots te zijn op duurzaam geteelde producten van Air So Pure, ooit gesticht door Spatifilumkweker Hans Zuidgeest. De organisatie brengt alleen lucht zuiverende planten op de markt, nu uitgebreid tot vijftien verschillende soorten. "Wij verkopen geen broodje aap", zei directeur Aad van der Knaap van KP Holland, een der aangesloten bedrijven. Het begon destijds allemaal met het project 'Plant in de Klas' en kreeg aandacht in het tv-programma Rob's Grote Tuinverbouwing' van Rob Verlinden. Het Longfonds streeft naar een gezonde leefomgeving voor iedereen. Bij de start van Air So Pure bracht die er € 20.000 voor bijeen. In Nederland zijn meer dan een miljoen mensen met een longziekte, zei De Witte. "Zonder mensen als u kunnen wij dit werk niet doen. Ik hoop dat onze samenwerking zich voortzet.

Cheque

De telers en veredelaars van zowel pot- als snijanthuriums hebben een eigen promotiestichting, waarbij Claudia Bloch in dienst is als ambassadeur voor het product. "Ons doel is een groot Europees Netwerk op te bouwen", zei ze. De symbolische cheque werd overhandigd naar Nienke Schutte van de Hartstichting.


Vier winnaars Dutch Flower Awards

Kwekerij De Haas Calla's en Oriental Growers zijn winnaars van Dutch Flower Awards in respectievelijk de categorieën Snijbloemen en Planten. In de categorie buitenlandse leveranciers won Mini Flowers uit Kenia. En tot winnende Preferred Partner werd De Winter Logistics uitgeroepen. Dee winnaars werden gekozen uit in totaal negen genomineerden. "Zij zijn eigenlijk allemaal winnaars", zei CEO Marco van Zijverden. Voor snijbloemen waren dat, naast de winnaar, ook Sunlife en Winco Holand en voor planten Ten Have Plant en Van der Voort Potplanten. In de categorie Foreign Supplier: Verder Export Maresme in Spanje en Mystic Flowers in Ecuador.

Afbeelding