Afbeelding
Foto:

Een boeket draai je niet zomaar even in elkaar

Dat je een boeket niet zomaar even in elkaar draait, ontdekken consumenten pas wanneer ze dit zelf proberen tijdens een bloemenworkshop. Het maakt hen ervan bewust dat het bloemenvak een ambacht is.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Bloemenworkshops zijn een effectief promotiemiddel voor het bloemenvak", zegt Astrid van den Berg, bloemstyliste en eigenaresse van tuincentrum Greenhouse in Noordwijkerhout, die als een van de eersten in Nederland bloemenworkshops verzorgde.

"De impact hiervan wordt vaak onderschat. Consumenten vinden het leuk om aan een bloemenworkshop deel te nemen, ze maken kennis met en beleven het bloemenassortiment."

Apen

Affiniteit met het bloemenvak is Astrid met de paplepel ingegeven. Dat kan ook niet anders als je bent opgegroeid in een kwekersgezin.
"In de winter hadden we tulpen en narcissen, terwijl in de zomer freesia's en zomerbloemen werden geteeld.

Omdat ik geen kweker wilde worden, ging ik na de tuinbouwschool in Rijnsburg aan het werk bij de bekende arrangeur Charles van der Voort en zijn broer Nic. Daar leerde ik de fijne kneepjes van het bloembindersvak.

Mijn voorstel om bloemenworkshops te organiseren vond Charles maar niets. "Je moet geen apen leren klimmen", riep hij dan met zijn welsprekende humor. Dit heeft mij er overigens niet van weerhouden later toch workshops te gaan organiseren."

Bloemen blijven boeien

Alfabet

Tuincentrum Greenhouse was in 1995 de volgende stap en dit bleek goed te combineren met de bloemstyling en standopbouw in binnen- en buitenland. "In de beginjaren was het tuincentrum niet te vergelijken met wat het nu is. Zo hadden we plantentafels staan waarop de planten op alfabet van A tot Z stonden uitgestald. Tegenwoordig is dat heel anders en wordt veel meer gewerkt met plantgroepen en sfeerhoekjes."

Vrouwen

Wat ook in de loop van de jaren is veranderd, vindt Astrid het aantal vrouwen in het bloemenvak. "Indertijd bij Charles en Nic had ik maar één vrouwelijke collega. Verder was het bloemenvak een mannenaangelegenheid, ook op de veiling. Inmiddels is dit in positieve zin veranderd en is het aantal vrouwen toegenomen."

Engelse bloemisten

Colleges op bloemengebied voor Engelse studenten en Engelse bloemisten die zijn aangesloten bij NAFAS (National Association of Flower Arrangement Societies) verzorgt Astrid ook. Dit doet zij in samenwerking met een Engels reisbureau.

"Het uitdragen van het bloemenvak door middel van demonstraties staat daarbij centraal. De ene keer bezoeken groepjes deelnemers de bloemenveiling en Keukenhof en binnenkort ga ik weer een aantal dagen naar Engeland. Het decoreren van kerken en gebouwen staat vaak centraal.

Onlangs heeft een bus Engelse deelnemers Greenhouse bezocht. Opvallend was hun aandacht voor trendplanten en hangplanten."

Strippenkaart

Een interessante ontwikkeling vindt Astrid het eveneens dat de bloemist weer interessant is geworden voor kwekers en handel. Eerder was er alleen oog voor de Retail, dus deze omslag is bijzonder welkom.

Om consumenten voor bloemen te interesseren heeft Greenhouse workshops te bieden gericht op de herfst of kerst. "Maar ook hebben we een strippenkaart bedacht waarmee consumenten wekelijks verse bloemen kunnen kopen. Door er een recyclebare vaas aan te koppelen is de strippenkaart ook leuk om cadeau te geven.

Zo verzinnen we vanuit het team steeds iets nieuws."

Feest

"Bloemen hebben altijd wel iets nieuws te bieden en de ontwikkelingen hierin zullen mij altijd blijven boeien.
Voor nu staan de beurzen voor de deur en zowel op de IFTF als de Royal FloraHolland Trade Fair zijn we met ons team aanwezig om een aantal stands op te bouwen.

Dit is altijd weer een feest en een en al internationale bedrijvigheid."


Prijzen

Astrid van den Berg is een vrouw, die altijd gedegen en zorgvuldig te werk gaat. Dat bewijst haar succes bij het arrangeren van de diverse praal- en personenwagens tijdens de diverse corso's, waaronder de Rijnsburgse FlowerParade.

Vele malen sleepte ze als arrangeur belangrijke prijzen in de wacht, zoals onder andere in 2016 de Bindersprijs met de praalwagen "Dutch DJ's abroad' van Van Egmond Lisianthus.

Afgelopen zomer 2017 behaalde ze de eerste prijs met 'Liefde op het eerste gezicht' en arrangeerde ze de mooiste praalwagen van het corso.

Afbeelding