Harriette Verweij, Jörgen Raymann en Bart Siemerink planten End Polio Now Tulpen.
Harriette Verweij, Jörgen Raymann en Bart Siemerink planten End Polio Now Tulpen. Foto: Wilma van Velzen

Raymann plant End Polio Now tulpen

Polio n Presentator en cabaretier Jörgen Raymann heeft dinsdag 24 oktober tijdens Wereld Polio Dag End Polio Now tulpen in Keukenhof geplant. Dit deed hij om het succes in de strijd tegen Polio te vieren en de Rotary actie te ondersteunen.

Door Wilma van Velzen

Na een uitleg van Keukenhof tuinman André Verwey stak Jörgen Raymann de schep in de grond om End Polio Now tulpen te planten. Zij maken deel uit van de 7 miljoen tulpen die in Keukenhof worden geplant. Hulp kreeg Raymann van directeur Siemerink en Rotarians, waaronder Harriette Verweij, gouverneur van het Rotary District 1600.

Raymann vertelde dat ook Unicef, waarvan hij ambassadeur is, de actie van harte ondersteunt. "End Polio Now is een van de meest succesvolle campagnes en deze moet zeker nog de komende vijf jaar worden voortgezet. De End Polio Now tulpen actie draagt daaraan bij."

Tulpen in elke tuin

"Dankzij End Polio Now zijn inmiddels 2,5 miljard kinderen gevaccineerd. Een vaccin kost 50 cent per kind en door End Polio Now tulpen van de Rotarians te kopen kan het vaccineren doorgaan. Dus in elke tuin in Nederland moeten deze tulpen worden geplant. Bovendien is het recht op een veilig en gezond leven een van de tien basisrechten van elk kind. Alleen daarom al verdient de actie alle ondersteuning."

Sinds 1979 zetten Rotary Clubs zich wereldwijd met hart en ziel in voor de strijd tegen Polio. In dit kader zijn de Nederlandse Rotary Clubs in 2014 gestart met de verkoop van doosjes End Polio Now tulpen en elk jaar worden er meer verkocht.

"Een doosje met 25 bollen kost €15 en daarvan gaat bijna €10 naar End Polio Now. Elke euro wordt door de Bill and Melinda Gates Foundation verdrievoudigd", vult Harriette Verweij aan. "In 2016 verkochten de Nederlandse Rotary Clubs 14.069 doosjes tulpen wat resulteerde in €400.000 voor de bestrijding van polio, genoeg om 4,5 miljoen kinderen preventief te vaccineren."

Poliovrij

"We bieden ondersteuning door zelf mee te helpen vaccineren, samen met de lokale bevolking. De vaccinaties zijn oraal, drie druppels vaccin zijn voldoende. Iedereen die tot drie kan tellen kan het vaccin toedienen, zodat wordt voorkomen dat een kind wordt getroffen door Polio of kinderverlamming.

De End Polio Now campagne is succesvol. Rond 1980 waren er nog 1.000 kinderen in 125 landen die per dag door de ziekte werden getroffen, dit jaar zijn er nog maar 11 gevallen in 2 landen geconstateerd. Elk geval is er echter één teveel en pas als er drie jaar achtereen geen nieuwe Polio-uitbraken zijn is het virus overwonnen. Helaas bemoeilijken oorlogen het vaccineren, kunnen virussen muteren en is het aantal religieus bezwaarden en ouders die bewust hun kinderen niet laten vaccineren een groeiende zorg. Het vaccinatieprogramma daarom nog even doorgaan."