Project residuen

Onderzoek n Op verzoek van de Raad voor de Boomkwekerij vindt in 2017 onderzoek plaats naar residuen van gewasbeschermingsmiddelen in de boomkwekerijsector.

Aanleiding is de negatieve publiciteit over residuen van gewasbeschermingsmiddelen, in het bijzonder middelen uit de groep neonicotinoïden. Wageningen University and Research (voorheen PPO) en Delphy voeren het project uit.

In het project worden 12 boomkwekerijgewassen onderzocht, waaronder Buxus, Lavandula en Clematis. Het onderzoek geeft inzicht in de residuen van gewasbeschermingsmiddelen die in de praktijk op boomkwekerijgewassen aangetroffen kunnen worden. De resultaten bieden een handvat bij de beantwoording van vragen van afnemers. Zo kan uit de hoogte van het residugehalte worden afgeleid of een gewasbeschermingsmiddel op het gewas is toegepast, of op een product is terechtgekomen. Het project loopt nog tot eind van dit jaar. Een begeleidingscommissie met telers en handelaren geeft sturing aan het project. Het onderzoek wordt gefinancierd uit het Innovatieprogramma Boomkwekerij.