Afbeelding
Foto: Een bonte schakering chrysanten.

Chrysanten stelen de show als echte sfeermakers waar ook ter plaatse

Sfeer n Chrysant is een fantastische bloem die uitblinkt in veelzijdigheid. Terecht wordt de chrysant vanuit het vak bij de consument aangeprezen als een echt sfeermaker en steelt deze veelvuldig de show.

Dit najaar lijkt de chrysant meer dan ooit aanwezig. Innovatie siert het handelsassortiment met troschrysanten, pluischrysanten en Santini's. De consument lijkt de grote decoratieve waarde van de chrysant steeds meer te ontdekken. De katholieke kerk liep hier overigens al langer op vooruit, want een deel van het jaar zijn de vazen op de kansel rijk met chrysanten gevuld. Tijdens Allerzielen, dit jaar op 2 november, zijn de chrysanten niet aan te slepen. Niet alleen in de zuidelijke landen, maar ook steeds meer in eigen land.

Bloemenzee

De chrysant is bloem van de maand oktober volgens de bloemenagenda van Bloemen Bureau Holland. Dit gaat gepaard met extra promotie. Er zijn meerdere terugkerende evenementen waarin de chrysant letterlijk de show steelt. In september vond in Kasteel Groeneveld in Baarn de expositie BLOEMKUNST plaats. Bloemstylisten overlaadden het kasteel met een bloemenzee waaronder veel chrysanten. Dit evenement werd bezocht door ruim 30.000 bezoekers. De florale sprookjeswereld van Fleuramour in het Belgische Alde Biesen trok meer dan 15.000 bezoekers. Tijdens deze 22ste editie waren bloemdecoraties opgebouwd met 120.000 bloemen, waaronder ook de nodige chrysanten.

Snijchrysant in hoofdrol

Van 14 oktober tot en met 5 november spettert chrysant in de Kasteeltuinen Arcen. Onder de titel 'Herfstig!' wordt het tuinseizoen kleurrijk afgesloten. Creatieve composities met bijna 10.000 bolchrysanten en heideplanten. Het pronkstuk, circa 6 meter doorsnede, is de grootste bolchrysant ter wereld. In de herfstbloemenshow in het Kasteel wordt volop gebruik gemaakt van chrysanten. Het bloementeam zorgt voor een spectaculaire invulling. De snijchrysant, ter beschikking gesteld door de Nederlandse snijchrysantenkwekers in de stichting Chryson. Een onderdeel van deze show is Enchanted Gardens waarbij Arcen van 14 tot en met 29 oktober ook in de avonduren is geopend voor een betoverende wandeling en spectaculaire lasershow. www.kasteeltuinen.nl

Chrysanthema

Uitsluitend chrysanten stelen de show tijdens de 20ste jubileumeditie van Chrysanthema Lahr in het Zwarte Woud in Duitsland. Dit chrysantenfestival is van 21 oktober tot 12 november en het is ongelofelijk wat de oosterburen daar allemaal met chrysanten doen.

www.chrysanthema.de

Afbeelding