Wouter Duijvesteijn.
Wouter Duijvesteijn. Foto: Wilma van Velzen

Chrysant NL gaat zeker de discussies aan

Speler n Chrysant NL heeft zich de afgelopen vier jaar ontwikkelt tot een alom geaccepteerd platform dat de belangen vertegenwoordigd van alle spelers in het chrysantenvak. Het gaat geen discussie uit de weg.

DOOR WILMA VAN VELZEN

De transparante en efficiƫnte aanpak heeft ervoor gezorgd dat inmiddels meerdere stappen zijn gemaakt. Mede-initiatiefnemer Wouter Duijvesteijn is sinds de oprichting van Chrysant NL in 2013 voorzitter van dit vakbreed gedragen belangenplatform. Eerder was hij voorzitter van de Gewascommissie Chrysant. "De sierteelt is continue onderhevig aan veranderingen. Dit raakt ook het chrysantenvak. Indertijd zagen we met het verdwijnen van de PT-gelden en het wijzigen van de structuur van de Royal FloraHolland Product Commissies de bui al hangen. We wilden de grote collectiviteit binnen het chrysantenvak niet laten ontglippen. De belangen waren te groot om onderzoek en product specifieke promotie ook in de toekomst te kunnen financieren. Met Chrysant NL is dit ondervangen. Hiervoor is collectief gekozen en alle telers doen mee, waarbij de financiering via veilingafdracht is geregeld. Het budget wordt uitsluitend gebruikt voor promotie, marketing en onderzoek.



Bestuursstructuur

De bestuursstructuur van Chrysant NL is transparant. Naast Wouter Duijvesteijn als voorzitter, wordt deelgenomen door een secretaris, penningmeester en twee afgevaardigden elk van de LTO Gewascommissie, stichting Chryson en de Royal FloraHolland Product Commissie Chrysant. "Alle chrysantenpartijen zijn vertegenwoordigd. Alle chrysantenzaken die niet binnen de afzonderlijke organen kunnen worden afgehandeld worden opgepakt door Chrysant NL." Een belangrijke taak van Chrysant NL is het crisismanagement. Wouter noemt de trips problematiek die speelde bij de export naar Rusland. "Hierop zijn we direct ingesprongen. Samen met de staatssecretaris hebben we gezocht naar een oplossing in samenspraak met het chrysantenvak. De bestrijding van trips blijft overigens wel een uitdaging. Op beleidsniveau wordt op dit punt intensief samengewerkt met LTO Glaskracht Nederland. In het kader van biologische teelt zijn met chrysant al enorme slagen gemaakt en hier willen we nog meer partijen verbinden. Inmiddels maakt chrysant deel uit van een van de pilotgroepen, waarvan de resultaten rechtstreeks aan staatssecretaris Van Dam gerapporteerd. Dit is voortgekomen uit onze belangenbehartiging."

Jongere generatie

De jonge generatie pakt het chrysantenassortiment ook op. "De markt heeft dit gesignaleerd en de chrysant groeit in populariteit, met name in Rusland en de overige Oostbloklanden. Ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland tonen groei. Chrysant is een echt Nederlands gewas en na lange tijd zit er weer wat groei in de productie, die zo'n 500 ha bedraagt." De wereld vindt zich volgens Wouter opnieuw uit. "Als je alle schakels bekijkt, verandert er ook weer niet zo heel veel. Meer aandacht voor houdbaarheid en kwaliteit is op initiatief van Chrysant NL opgepakt na een recente dip in de retail. Deze discussies gaan we niet uit de weg. Raskeuze, koelen en pre-koelen worden veel serieuzer genomen. Veel kwekers en transporteurs bouwen inmiddels koelcellen. Maatschappelijk verantwoord telen valt onder Toekomstvisie 2020. We genereert meer samenwerking met de NVO's.De chrysant doet het goed op het gebied van waterzuivering en het leveren van energie. De basis voor biologische teelt is bij de meeste bedrijven al gelegd. De volgende stap is het stimuleren van certificering en milieukeur. "

Afbeelding