Jos Kester aan het woord tijdens vergadering.
Jos Kester aan het woord tijdens vergadering. Foto: Frank de Klerk

Jos Kester: 'Coöperatie lijdt schipbreuk'

Actie n Een eerste stap op de weg naar ultiem voortbestaan van de fysieke plantenklokken was die algemene ledenvergadering van Royal FloraHolland over dat onderwerp. Maar de actiegroep 'Behoud de Plantenklok' gaat door, kondigt aanvoerder Jos Kester aan. Volgens hem staan zowel het coöperatieve principe als de sector op het spel.

Door Johan Bos

Dat de door bijna 300 personen bezochte ledenvergadering niet over vervanging van fysieke klokken door beeldveilen kon stemmen, kwam door een statutaire wijziging. Die hebben naar zijn mening de vorige directie en Raad van Commissarissen (RvC) slinks leden door de strot gedrukt. Ingrijpende het bedrijf betreffende besluiten zijn tegenwoordig voorbehouden aan de directie (Raad van Bestuur), alleen gecontroleerd door de RvC.

Ledenraad

Er gaan bestuurlijke stemmen op om een ledenraad te vormen, waardoor niet meer alle leden gezamenlijk besluiten nemen. Dat drijft de veiling steeds meer af van de coöperatie, vindt Kester. "Een ledenraad moet er niet komen. Die zou een verdere voortgang zijn van de ontmanteling van de coöperatie. Zij is nu al een schip dat schipbreuk lijdt." Aan zo´n ledenraad moet wat hem betreft een analyse vooraf gaan. "Waarom wil men naar een ledenraad? Nu al voelen velen zich niet meer bij de coöperatie en komen daarom niet naar een ALV. Moet een koppel 'stemvee' in de vorm van een ledenraad de oude glorie gaan herstellen?"

Protestgroep

De op zijn initiatief gevormde protestgroep tegen snelle invoering van digitalisering, ter vervanging van de fysieke tribunes, staat als een huis, meldt hij. "We hebben een sterk team van tien man, vijf kwekers en vijf handelaren." Het gaat om veel méér dan beeldveilen, in zijn ogen symbool van vernieling. Dichtbij huis van de coöperatieve veiling en iets verder van de vaderlandse sierteelt en haar wereldwijde functie.

Naast elkaar

Kester en de zijnen, die met samen € 600 miljoen omzet RFH tot een ALV dwongen, zijn niet absoluut tegen digitalisering, maar zien er niet, zoals het veilingbestuur, de enige weg vooruit in. "De volledige productie kan niet meer langs de klokken gaan. Maar het is waanzin ze volledig af te schaffen. Laat ze naast elkaar bestaat. De veiling zegt dat klokken veel kosten en digitalisering de oplossing is, maar ik mis data ter onderbouwing ervan. Er is beloofd dat de plantenklokken tot eind 2018 blijven bestaan. Vergeet niet dat er dan drie ALV's zijn geweest."

Glazen bol

Willen jullie nou uitstel of afstel van vervanging door beeldveilen? "Een gechargeerde vraag. Ik kan niet in een glazen bol kijken. Het zou op termijn zo kunnen worden dat menselijk handelen niet meer op kan tegen nieuwe technieken, die feilloos kwaliteit, sortering enzovoort vaststellen. Maar zover is het nog niet. De veiling is niet klaar voor uitsluitend digitaal verkopen. Dat vinden ook veel handelaren." Bestaat jullie achterban niet voornamelijk uit kleine bedrijven? "Die indruk is onjuist. Er zijn veel kleine bedrijven op de klok aangewezen, maar we hebben bijvoorbeeld ook een producent die € 75 miljoen omzet. Het heeft met marktsegmenten te maken. Handelaren die fysiek willen zien wat ze kopen, zijn niet blij met verdwijnen van de klokken. Het is ook vreemd dat het bemiddelingsbureau, tegenwoordig Flora Connect genaamd, verdwijnt. In plaats daarvan komt het wereldwijd digitaal leverende Floriday.io. Wie fysiek rechtstreeks wil kopen moet zélf naar kwekers. Volgens mij hebben mede daarom de laatste jaren leden afgehaakt."

Assortiment

In het kostenmaker=kostendrager principe gaat hij maar ten dele mee. Ver doorvoeren ervan is strijdig met de coöperatieve gedachte, vindt hij. "Ik kan me voorstellen dat snijbloemen een ander kostenpatroon hebben dan planten. Maar als je aan allerlei dienstverleningen diverse prijskaartjes hangt, moeten betalers weten wat die dan werkelijk allemaal kosten. Je hebt trouwens ook een verdringingseffect. Niche producten voor de klokken worden nu eenmaal in mindere mate aangevoerd dan bulk. De vraag is of niet voor een deel alle leden moeten meebetalen aan behoud van een breed assortiment behoud, waarmee je indirect innovatie stimuleert."

Toekomst

Zowel directie als actiegroep zegt op de toekomst te zijn gericht. Maar voor de eerste speelt daarin vooral digitalisering een rol. "Heel het digitaliseren is geïdealiseerd", zegt Kester.

Hij vindt dat in plaats van versterking van de coöperatie, die op saamhorigheid is gebaseerd, de vorige voorzitter van de RvC, Bernard Oosterom, en voormalig CEO Timo Huges samen juist de verdeeldheid hebben gevoed. "Ik was de oudste van zeven kinderen thuis en wij aten samen wat de pot schafte. Stel je voor dat iedereen zijn eigen potje ging koken. Dat zou het een bende worden. Dat heeft met borgen van de samenhang te maken."

Die is bij FloraHolland goeddeels verdwenen, vindt hij. "Terwijl men digitaal voorop wil lopen, heeft men de feiten binnen de eigen organisatie niet op orde."

Afbeelding