Digitaliseren leidt tot nieuwe business- en verdienmodellen.
Digitaliseren leidt tot nieuwe business- en verdienmodellen. Foto: RFH

De ongrijpbare klant in het digitale tijdperk

contact n In het digitale tijdperk hebben veel bedrijven te maken met klanten die steeds ongrijpbaarder worden. Het enige contact is vaak via de webshop. Hoe kun je klanten beter bereiken, verleiden en enthousiast houden? En wat beweegt klanten in complexe, veeleisende markten nu eigenlijk écht? Deze vragen houden commercieel directeuren en hun teams bezig.

Door Peter Rosman

Dit digitaal tijdperk biedt echter ongekende kansen om consumenten beter te begrijpen, consument weten te vinden, consumenten stimuleren te kopen en nieuwe markten te openen. Het begint allemaal met inzicht.

Data

Anno 2017 is er heel veel data over markten en klanten beschikbaar. In een wereld met meer dan 7 miljard mensen, waarvan er bijna 4 miljard een internet aansluiting hebben met bijna 3 miljard actieve social media gebruikers wordt er heel veel informatie geproduceerd en gedeeld.

Per minuut worden er momenteel 3,3 miljoen Facebook berichten geplaatst, 3,8 miljoen zoekopdrachten in Googel gedaan, 450 duizend tweets verzonden en 500 uur aan Youtupe video's gepubliceerd.
Deze berichten bevatten een schat aan informatie.

En deze ongestructureerde data kan tegenwoordig met moderne digitale toepassingen worden geanalyseerd en omgezet in nuttige markt inzichten.

Inzichten

En wanneer deze informatie gecombineerd wordt met bestaande bronnen vanuit de statistiekbureaus, geanonimiseerde exportdata (vanuit b.v. Floridata), data van brancheverenigingen, segmentonderzoeken van VGB, de data van het consumentenpanel van RFH, Stor/Folder check-data van RFH, kassa-informatie, et cetera, dan kan er met cognitieve oplossingen een fantastisch beeld van de markten en klantengedrag worden opgebouwd.
Deze inzichten kunnen dan richting geven aan handelaren voor het verder ontwikkelen van markten en nieuwe concepten.
En met deze informatie krijgen veredelaars en kwekers ook meer inzicht wat de klanten willen. Met als doel om beter in te spelen op de wensen en behoeften van klanten.

Aanpak

Hiervoor is een collectieve aanpak nodig. In de sierteeltsector met ongeveer 600 handelaren en duizenden kwekers hebben de meesten niet de middelen en kennis om hier zelfstandig invulling aan te geven.
Terwijl markt en klanteninzichten juist wel noodzakelijk zijn om de Nederlandse positie in de wereldwijde sierteeltmarkt te behouden (en te verstevigingen).

Sierteelt 4.0

Ook is opvallend dat de budgetten in de branche op dit punt steeds kleiner worden, terwijl de noodzaak om meer marktkennis op te doen juist steeds groter wordt.
De toepassingen om gebruik te maken van deze klanten- en marktinformatie zal bijzonder laagdrempelig moeten zijn, gemak en gewin zijn essentieel. Anders wordt het door de grote groep van kleinere ondernemers niet gebruikt.
Daarom wordt er momenteel een initiatief gestart door een gespecialiseerde "third party" om de aanpak verder uit te werken.

Vervolgens is het plan om met een aantal spelers uit de sector een 'Proof of Concept' op te zetten.
De doelstelling van dit initiatief is om door de combinatie van bestaande data en nieuwe bronnen, gebruik makend van cognitieve toepassingen de consumenten beter te vinden, beter te begrijpen, nieuwe concepten te ontwikkelen, nieuwe markten te openen en consumptie te stimuleren.


Toekomst

Wanneer er meer inzicht in klantengedrag komt, kan dit ook wel eens de opstap zijn naar andere business- en verdienmodellen.

Peter Rosman is digital expert. Maandelijks neemt hij de lezer mee in de digitale wereld in relatie tot de sierteeltsector. peterrosman@wedodigital4u.nl

Afbeelding
Peter Rosman.