Grootouders en kleinkinderen brengen samen veel tijd door in de tuin.
Grootouders en kleinkinderen brengen samen veel tijd door in de tuin. Foto: Charles Lansdorp

Grootouderdag eert oma's en opa's

sierteelt n Op Grootouderdag worden de oma's en opa's flink in het zonnetje gezet. De dag biedt een uitstekende gelegenheid aan de sierteeltsector om te laten zien wat bloemen en planten teweeg brengen.

Onderzoek heeft immers aangetoond dat grootouders samen met kleinkinderen veel tijd doorbrengen in de tuin.
Dat is ook de reden waarom de campagne "Connecting generations with flowers and plants" als 'sierteelt-moment' is gepresenteerd ter gelegenheid van de opening van de Dutchgarden in Disneyland Parijs.
Er is ook meer draagvlak om oma's en opa's eens extra aandacht te geven. In veel gezinnen zijn beide ouders werkzaam en wordt vaak een beroep gedaan op de grootouders om op te passen op de kleinkinderen.

Eerste zondag

Op verzoek van verzorgingstehuizen wordt grootouderdag in Nederland op de 1e zondag in oktober gevierd. Het is tevens de laatste dag van de week tegen eenzaamheid in Nederland.
Het vroeg opbouwen en onderhouden van een netwerk voorkomt eenzaamheid op latere leeftijd. De relatie tussen de grootouders en de kleinkinderen speelt hierin een belangrijke rol.
Op verschillende locaties in Nederland worden in het kader van Grootouderdag verschillende activiteiten georganiseerd.
Op zaterdag 30 september vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats van de nationale verhalenwedstrijd in de openbare Bibliotheek van Deventer met als hoofdprijs een reis naar Italië.
De firma Ter Laak presenteert "een duurzame plant voor een duurzame relatie". De duurzaam geproduceerde orchidee (yourchid) wordt aan 12 verzorgingstehuizen door Ter Laak gedoneerd.

'Lili wil bloeien'

En er verschijnt een heus kinderboek over lelies: 'Lili wil bloeien'.
Op zondag 1 oktober om 13.00 uur wordt het gloednieuwe 'bloeiboek' gepresenteerd op locatie St(r)andplaats Nederzandt.
Sanne Boswinkel, nieuwslezer bij RTL Nieuws, leest het boek voor tijdens de boekpresentatie. 'Lili wil Bloeien' leert kinderen op een speels manier over verschillende bloemsoorten. Grootouderdag is het perfecte moment voor de lancering, omdat het een heel leuk voorleesboek voor opa en oma, zegt Sandra Balk van Creatizz Promotie Sierteelt.
Het boek is uitgegeven door YourLily, geïllustreerd door Liz Meester en geschreven door Gerben Ravensbergen en Jhon Koopman.

Italiaanse uitgave

De Italiaanse uitgave van 'Lili wil bloeien' wordt ter gelegenheid van Festa dei Nonni op 1 oktober aangeboden aan de president van de Regio Lombardije.

In Italië staat de bloemverzorging dit jaar centraal met Grootouderdag. Deze informatieve campagne is het resultaat van een samenwerking tussen Yourlily en Chrysal international.

Europa

Het project internationale grootouderdag is een initiatief van de Felinifoundation en de VGB en wordt ondersteund door diverse bedrijven en organisaties in de sierteeltsector.
In de UK wordt Grootouderdag ook op de 1e zondag van oktober gevierd. In Spanje en Italië op 2 oktober en in Duitsland de 2e zondag van oktober.

Een mooie plant voor oma.
Afbeelding