Jan Willem Griep, directeur Floriade.
Jan Willem Griep, directeur Floriade. Foto: Monavid

Floriade: bouwwereld en tuinbouw

belofte n Anders dan voorgaande edities wordt de Floriade 2022 in Almere. Dat beloofden ook bestuurders van die vorige tuinbouwmanifestaties. Maar directeur Jan Willem Griep vertelt enthousiast dat de nu voorbereide de basis is voor een nieuwe groene wijk en oplossingen biedt voor problemen die toenemende verstedelijking meebrengt. "Een heel avontuur."

Door Johan Th. Bos

Overeenkomstig het thema 'Green City' bouwt 'tuinstad' Almere een nieuwe wijk op een schiereiland in de plas 'Weerwater'. Het door de A6 doorsneden Floriadeterrein wordt 60 hectare groot. Totale projectkosten: ruim € 93 miljoen, waarvan € 55 miljoen door de voor het tuinbouwevenement opgerichte BV moet worden opgehoest. De rest betaalt de gemeente, die bestaat uit door bossen gescheiden segmenten als Almere-Haven, Almere-Stad, Almere-Buiten enzovoort.


Slager

Jan Willem Griep (54), als financieel expert ook betrokken bij vorige Floriades, is directeur Tuinbouw & Financiën. Samen met algemeen directeur Jannewietske de Vries vormt hij de vorig jaar aangestelde directie. In het - midden in het terrein gelegen - onderkomen van de organisatie praat hij vurig over de opzet. Het ontwerp van prof. Winy Maas is compact en heeft een kavelstructuur. Elke kavel wordt omlijst door een Arboretum (bomentuin), gebaseerd op het thema de Groene Stad. Het gaat om feeding, greening, energyzing en healthyfing the City, legt Griep uit.
Nieuw is dat niet meer landen zich met een inzending laten vertegenwoordigen, maar gericht 'groene' steden in Azië, Europa en Amerika worden uitgenodigd. "Laten we eerlijk zijn. Sommige landen kwamen voorheen met een fraai paviljoen, maar teveel inzendingen waren ondermaats", zegt Griep. Van het 'u roept, wij draaien' wordt kennelijk afgezien.
Griep: "Verstedelijking groeit wereldwijd. Dat geeft problemen, waarvoor de tuinbouw oplossingen biedt. Dat is ons vertrekpunt. De snel groeiende stad Almere staat daarmee symbool voor verstedelijking. Ik wil niet de slager zijn die eigen vlees keurt, maar wel zeggen dat het concept voor deze Floriade totaal anders is dan die van vorige.


Gefascineerd

De goedkeuring van de internationale kwekersorganisatie AIPH voor het houden een wereldtentoonstelling is binnen, die van het Franse Bureau International des Expositions (BIE) verwacht hij medio november. Ook daar is men volgens hem gefascineerd door de gekozen thematiek.
In de nieuwe wijk komen zeshonderd woningen. Tien procent daarvan is bij de opening van de Floriade 2022 klaar. Een deel heeft eerst een andere functie, bijvoorbeeld een steden-paviljoen. Bezoekers kunnen het allemaal bekijken en er zelfs in logeren. "De Floriade is voor Almere een geweldig instrument om te laten zien dat in deze groene stad veel kan. Dat de stad en tuinbouw geen gescheiden werelden zijn. We brengen bouwwereld en tuinbouw bij elkaar."


Sponsoring

Griep studeerde fiscaal recht en was onder meer evenementen ondernemer en directeur van VBN en een Rabobank. De financiering voor Floriade 2022 denkt hij rond te krijgen via kaartverkoop en sponsoring (cash en in natura). Een probleem lijkt dat het Productschap Tuinbouw is opgeheven, waardoor financiering namens de sector moeilijker wordt.
Griep: "Ondernemers doen nu individueel mee uit overtuiging en niet doordat over hun hoofden heen wordt beslist. Ze zijn er meer bij betrokken. We kunnen er eindeloos over PT blijven praten, maar dat is zinloos. Ons concept landt bij boomkwekers goed. We hebben tegen hen gezegd: Je kunt meedoen door je beste product om niet te geven en wij zorgen dan dat je naam daaraan wordt verbonden." Veel tuinbouwondernemers zijn lid van Floriade Business Club, volgens Griep de snelst groeiende van Nederland, waaraan men minimaal € 2.022 per jaar betaalt.


Water

Het concept heeft niet alleen met sierteelt en voedingstuinbouw te maken, maar bijvoorbeeld ook met waterhuishouding. Voortrekkers ook op die gebieden wil Floriade naar Almere halen. Waarmee de vraag rijst of Nederland dan geen podium biedt aan concurrenten in plaats van het vaderlandse product.
Griep: "Wij behoren op heel veel terreinen, zoals op dat van waterhuishouding, tot de top van de wereld. Specialisme van elders wordt juist hier samengebracht." Om de begroting rond te krijgen, zijn twee miljoen bezoekers nodig, van wie een miljoen uit het buitenland. Griep: "Naast water hebben we in de Groene Stad een nieuw export product voor Nederland BV."

Vliegend tapijt | foto Floriade Almere 2022 BV.
Profile of Floriade | foto Floriade Almere 2022 BV.