Praalwagen 'Liefde op het eerste gezicht'.
Praalwagen 'Liefde op het eerste gezicht'. Foto:

Flower Parade brengt spreekwoorden en gezegden tot leven

opening n Het was neerlandicus Wim Daniëls die de 72ste Flower Parade opende met een waar college spreekwoorden en gezegden.

Spreekwoorden bevatten een boodschap, doceerde Daniëls, gezegden niet. Hij liet weten dat zijn liefde voor bloemen begon met de paardenbloem. "We hadden thuis konijnen en ik was hoofd konijnenvoer-plukker. Elke dag paardenbloemen plukken, met wortel en al. Thuis in Brabant spraken wij niet van paardenbloemen maar van erdschallen. En dat woord wekte mijn interesse in taal. Het Engelse woord voor paardenbloem is dandylion, wat weer uit het frans afkomstig is: dent de lion, leeuwentanden, wat slaat op het gekartelde blad van de paardenbloem."
Zo legde Daniëls nog een aantal spreekwoorden en gezegden uit. Zo ook het woord corso, wat koers, looproute betekent. "Taal is geweldig. Ik ben door bloemen verliefd geraakt op taal."

Maar voordat Daniëls sprak was het de kersverse, in Rijnsburg woonachtige, burgemeester Cornelis Visser die het woord tot de aanwezigen richtte.
"Wat een visitekaartje voor onze gemeente", zei hij. Voor burgemeester Visser was het de eerste keer dat hij het bloemencorso zag. Hij stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken. "Ik vind het indrukwekkend wat hier door zoveel mensen, veelal op vrijwillige basis is neergezet. Wat een creativiteit. Je ziet dat het dorp Rijnsburg bruist en ik ga daar zeker van genieten."

Prijzen

Nieuwe corso-voorzitter Dirk Hogervorst maakte de 7 prijswinnaars bekend, 5 gekozen door een vakjury en 2 publieksprijzen.
De mooiste praalwagen was 'Liefde op het eerste gezicht' van Van Egmond Lisianthus. De 1ste prijs in de competitie mooiste personenauto ging naar Heemskerk Groente met de wagen 'Zo rood als een kroot'.
De originaliteitsprijs is gegaan naar de personenauto van Wim Wiesmeijer Boeketterie BV, Greenflor BV, HV Flowers BV en autoschadeservice Katwijk. Hierin zijn cymbidium op een creatieve manier verwerkt. De bindersprijs ging naar Piet van Rhijn. Hij heeft de auto van Oranje Vereniging Rijnsburg gearrangeerd. De personenauto 'Alle kleuren van de regenboog' was voor Hoven en De Mooij.

Scheidend voorzitter Gerrit Ravensbergen werd door nieuwe voorzitter Hogervorst bedankt voor al zijn diensten voor het Rijnsburgse corso.

De Flower Parade van 2017 bestond uit 72 eenheden (praalwagens, personenwagens, muziekwagens) die in een 3.5 km lange stoet de staande toeschouwers een uur lang vertier bood. Het thema van het corso van volgend jaar is 'Round the World'.

Neerlandicus en taalvirtuoos Wim Daniëls opende de Flower Parade.
Personenauto, 'Zo rood als een kroot'.
Scheidend corso-voorzitter Gerrit Ravensbergen.