Voorzitter Pleun van der Ende: 'Het corso staat ook voor saamhorigheid.'
Voorzitter Pleun van der Ende: 'Het corso staat ook voor saamhorigheid.' Foto: Esdor van Elten

"Het publiek is nu de grootste sponsor van het Varend Corso"

toekomst n Voorzitter Pleun van der Ende kijkt terug op een fantastische 20e editie van Varend Corso Westland en heeft hoop voor de toekomst: "We klimmen uit het dal."

Door Esdor van Elten

Sinds oktober 2015 is Lierenaar Pleun van der Ende voorzitter van het Varend Corso. Hij is de opvolger van Kees Mostert en de vierde voorzitter in het 20-jarig bestaan van het Varend Corso.
De gewezen pluimveehouder en wethouder vindt het een hele eer zijn talenten in te mogen zetten voor het Varend Corso. "Het bevalt me heel goed. Het is dan ook een mooie club mensen om mee te werken."

Stijgende lijn

De kersverse voorzitter kreeg meteen wel met wat issues te maken: het debat rond de routewijziging en sponsoren die zich, "volkomen begrijpelijk en onder dankzegging", terugtrokken, "Het was een voorbereiding met hobbels", geeft Van der Ende toe. "Maar ze kwamen niet helemaal uit de lucht vallen. Ik zie het als het na-ijlen van de crisis.

Het geeft eens te meer aan dat het belangrijk is om ons aan te passen aan de veranderende omstandigheden. De verandering van de route is daar een onderdeel van. Den Haag is voor ons promotietechnisch en qua sponsoring aantrekkelijk: daar bereiken we een nog breder publiek."

Wel is het, onder tijdsdruk, allemaal wellicht iets te snel gegaan, denkt de voorzitter. "We hadden nog niet alle praktische punten op orde. Daarom hebben we nu een speciale commissie samengesteld die àlle facetten van de route gaat onderzoeken."

Om aantrekkelijk te blijven voor publiek en sponsors heeft het Varend Corso de streek om het Westland heen nodig, benadrukt hij: "En we kunnen ook niet zonder steun van ondernemers en lokale overheden."

De voorzitter ziet gelukkig een stijgende lijn: "We klimmen uit het dal. Vorig jaar hebben we de Club van 1000 geïntroduceerd. Ondernemers die 1.000 euro bijdragen. Inmiddels hebben we bijna 40 leden en daarmee wordt de Club een belangrijke basis voor het Varend Corso Westland. Daarmee vang je het vertrek van een grote sponsor veel makkelijker op.

En het is een belangrijk signaal dat het Varend Corso wordt gedragen door het gezamenlijke bedrijfsleven. We zijn tenslotte een uithangbordje van de glastuinbouwsector en zorgen voor een enorme promotie.

De jaarlijkse actie 'Duit voor een schuit' leverde dit jaar ook nog eens een recordbedrag van ruim 52.000 euro op. "Daarmee is op dit moment het publiek de grootste sponsor van het Varend Corso."

Betrokkenheid bij brand

Blij is Van der Ende ook met toenemende participatie vanuit de kernen. "Dit jaar is Honselersdijk erbij. In 's-Gravenzande kregen ze het voor dit jaar net niet rond, maar we verwachten volgend jaar dat ze meevaren.

Nu alleen Maasdijk nog, en dan is het hele Westland vertegenwoordigd." En wat voor Westland geldt, geldt voor de andere regio's. "Bijna iedere plaats die wordt aangedaan doet ook mee."

En dat de onderlinge sfeer en betrokkenheid bleek dit jaar wel toen in de nacht van vrijdag op zaterdag de Delftse kinderboot 'Achter de WOL-ken schijnt de zon' door brand werd verwoest. Van der Ende: "Binnen een paar uur was er een vervangende boot, werden bloemen en decorstukken beschikbaar gesteld en konden de Delftse kinderen weer varen. Dat is wat het Varend Corso ook is: saamhorigheid."

Boot van Royal FloraHolland.