Nieuwe ontwikkelingen in zaak faillissement Baas Plantenservice.
Nieuwe ontwikkelingen in zaak faillissement Baas Plantenservice. Foto: BK

Baas: Bijzonder Beheer Rabobank onder vuur

gehoord n Een medewerker van Bijzonder Beheer van de Rabobank en een door de bank voorgedragen interim manager worden op donderdag 31 augustus door de Utrechtse rechtbank gehoord.

Door Frank de Klerk

Doel van dit zogenoemde voorlopig getuigen verhoor is of de Rabobank haar zorgplicht heeft verzaakt. De bank zette de hortensia-kwekers gebroeders De Jong voor het blok om met interim manager Ad van de Wijdeven in zee te gaan.
Volgens Jos de Jong zijn er op zijn verzoek al eerder drie medewerkers van de Rabobank verhoord. Daarbij zouden zij hebben toegegeven dat integriteit van de interim manager niet door de bank is gescreend.

Het steekt de gebroeders De Jong nog steeds dat zij hun eigendom van 75 procent van de aandelen van Baas Plantenservice voor een appel en een ei van de hand hebben gedaan.

Door een dreigend faillissement verkochten de Gebroeders De Jong deze aandelen voor het symbolische bedrag van 1 euro aan een stichting, die Baas Plantenservice nieuwe leven inblies.

Misleid

Gebroeders De Jong hebben de indruk dat zij zijn misleid bij de overdracht van hun 75 procent aandelen en verwijten Van de Wijdeven dat hij hen onder druk heeft gezet.
Baas Plantenservice kwam onder leiding van deze interim manager uit de rode cijfers maar ging later alsnog failliet.
De curator heeft de interim manager hiervoor verantwoordelijk gesteld. Dat resulteerde in een veroordeling door de Haagse rechtbank van Baas Plantenservice en Van de Wijdeven tot betaling van 2,4 miljoen euro aan de curator. De interim manager heeft volgens de rechter door zijn handelwijze de crediteuren benadeeld. 42 kwekers hebben vorderingen van in totaal 2,8 miljoen euro ingediend. Ze moeten nog even geduld hebben.

Curator

Volgens curator A. Berntsen heeft de interim manager de crediteuren gedupeerd door de inventaris van 949.000 te 'verkopen' aan Baas Holding. Op dat moment zou reeds te voorzien zijn dat de holding failliet zou gaan en het bedrag nooit betaald zou worden.

De inventaris bestaande uit onder andere vijftig computers met speciaal ontwikkelde handelssoftware, werd later van de hand gedaan voor 143.000 Euro.

Ook eiste de curator dat een groot bedrag aan banktransacties ten nadele van Baas Plantenservice wordt teruggedraaid. Van de Wijdeven heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank. Deze zaak dient op 15 januari volgend jaar.

Afbeelding
Afbeelding