Jos Kester:
Jos Kester: "Veel kwekers en kopers beseffen niet wat het sluiten van de fysieke klok betekent." Foto:

Kwekers en Kopers luiden noodklok (2)

Jos Kester, een van de spreekbuizen van de voorstanders van het behoud van de fysieke klok formuleert de grootste bezwaren als volgt.

Door Walter Landesbergen

Ten eerste zou door de sluiting van de fysieke klokken de objectieve prijsvorming in het gedrang komen en komt de etalage-functie te vervallen, waardoor er minder impulsaankopen zullen worden gedaan.
Ten tweede leidt het ontbreken van fysieke schouw vooraf tot onvolledige en of onbetrouwbare productinformatie.
Ten derde betekent het gemis aan direct collegiaal contact ernstig kennisverlies op gebied van markt, innovatie ed.

'Toekomst sierteeltsector staat op het spel'

Voorstanders van het behoud van de klok vrezen ook dat afschaffing van de klok tot verschraling leidt van het aanbod, en verdere schaalvergroting, waarbij de grote partijen de markt gaan domineren en de niche wegdrukken.

Jos Kester: 'Dat alles zet de toekomst van de sierteeltsector als leidende wereldspeler op het spel.'
Kester: "Begrijp ons goed, wij zijn niet tegen digitaliseren. Digitaliseren is goed. Maar het mag geen doel zijn, zoals Royal FloraHolland er nu mee omgaat. Het is een middel."

Om de bezwaren tegen kloksluitingen nog eens kracht bij te zetten is er dinsdag 18 juli jl. een gesprek geweest met de voorman van RFH Lucas Vos en de voorstanders voor het behoud van de fysieke klokken.


Standpunt RFH

Dat gesprek leverde niets op. Vos houdt vast aan het voorgenomen beleid. In bewoordingen die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten en die hij middels een brief al eerder kenbaar maakte.

Die komt erop neer dat RFH de plannen rondom digitaliseren en sluiten van de tribunes niet zal aanpassen. Volgens Vos is dat traject gelopen en zijn de besluiten genomen. Alle leden zijn daarin meegenomen, de adviesraden hebben er positief over geadviseerd en een en ander is door RvC goedgekeurd.

Volgens Vos wordt het besluit ook gedragen door het overgrote deel van de leden en door klanten.
Vos zegt alleen open te staan voor ideeën waaruit een goede combinatie blijkt tussen offline en online.
Hierbij doelt hij op de schouw en de mogelijkheid om elkaar in levende lijve te ontmoeten.
Maar digitaal, benadrukt hij, wordt de standaard. Wie dat wil tegenhouden voert een achterhoedegevecht.

Buiten het feit dat de besluitvorming rond de klok al is geweest, is Vos ook van mening dat digitaal veilen leidt tot minder kosten en hogere marges voor de kwekers.

Daarmee staan RFH en een substantieel aantal kwekers en kopers lijnrecht tegenover elkaar.


ALV

Kester. "Wij zijn geschrokken van de opstelling van Vos. Waar we een gesprek en opening verwachtten, werd het in feite niet meer dan een bevestiging van het eerder door RFH ingenomen standpunt.
Omdat we er stellig van overtuigd zijn, dat veel kwekers en kopers niet beseffen wat het sluiten van de fysieke klok betekent, gaan we nu alles in het werk stellen om een Algemene Leden Vergadering bijeen te roepen.
Daarvoor hebben we 300 miljoen kwekersomzet nodig van leden die het met ons eens zijn dat de klokken open blijven. Gezien de reacties die wij krijgen, ben ik positief dat het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering ons gaat lukken."

Kester: "Daarmee zijn we niet tegen Royal FloraHolland, maar wel voor een sierteeltsector met toekomst. Eentje waar groot en klein hun rol blijven spelen, waar diversiteit voorop staat en de sector zijn plaats als wereldspeler behoudt."

Redactie: De Bloemenkrant zal de gang van zaken rond de kloksluitingen nauwgezet blijven volgen en alle betrokken partijen aan het woord laten. Volg ook onze website: www.bloemenkrant.nl.

Plantion: focus klok

omzet n De omzet van Plantion in het eerste half jaar is nagenoeg gelijk aan dezelfde periode een jaar geleden.

De klok blijft iets achter maar vertoont inmiddels weer een stijgende lijn. Plantion blijft focussen op een sterke bloemistenklok met aantrekkelijke mogelijkheden voor fysieke en online inkoop van bloemen en planten.

Afbeelding